GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Billigaste reseländerna

Här är några av de billigaste reseländerna i världen och i Europa.
Nyheter • Publicerad 15 mars 2010
Paradisön Langkawi ligger i världens billigaste semesterland, Malaysia. Många svenskar vill fly vintern. Bilder: Stockxchng och Scanpix
Paradisön Langkawi ligger i världens billigaste semesterland, Malaysia. Många svenskar vill fly vintern. Bilder: Stockxchng och ScanpixFoto: 

1. Världens billigaste länder

Malaysia är billigaste semesterlandet i världen och Estland är det billigaste i Europa, enligt valutaväxlingsföretaget X-changes nya semesterindex som baseras på valutornas värde mot svenska kronan samt ett urval av priser i respektive land.

De 5 billigaste ländernas prisindex, där Sverige har index 100, är: Malaysia, 47, Indonesien, 53, Filippinerna, 54, Mexiko, 55 och Kina, 56. Billigaste bland europeiska länderna är: Estland, 64 och Ungern, 65. De dyraste länderna är: Schweiz, 129, Japan, 121, Norge, 116, Danmark, 111 och Frankrike, 110.

2. Alla resemagasin samlade

Det finns en bra webbsida som har samlat alla svenska tidningar och tidskrifter som skriver om resande. Här finns beskrivningar och målgrupper för dessa publikationer samt intressanta kommentarer från läsare.

Man kan även själv kommentera vad man gillar eller ogillar med magasinen, vad man vill att de skall skriva mer om och inspirera redaktionerna att skapa ännu bättre innehåll. Se www.tidningar.org/resemagasin/?sida=3.

3. Sköna skidkläder till vinterresan

Craft tillverkar proffsiga och snygga skidkläder till såväl motionärer som skidstjärnor som Charlotte Kalla och Anders Södergren. Underställ som håller torrt, alpina skidjackor i goretex som andas och har smarta funktioner som luftinsläpp och extra stretch i knäleder och armbågar.

Craft lyckas med att förena högteknologiskt funktionella plagg med cool design och är officiell sponsor till Vasaloppet och längdskidtävlingar i världscupen. Se fler sköna skidplagg på www.craft.se.

Tre av tio svenskar lider av vinterdepression, främst på grund av brist på solljus. 94 procent uppger att de drabbas av vintertrötthet, vilket är i topp i Europa. 65 procent av svenskarna vill resa till Sydeuropa på semester för att bota depressionen.

Undersökningen bygger på intervjuer med 5 113 personer - varav 1 065 svenskar - mellan 25 och 70 år i Sverige, Norge, Danmark, Frankrike och Tyskland och är genomförd på uppdrag av turistmyndigheten på Kanarieöarna (!) hösten 2009.

Farliga infektioner i Thailand

Enligt statistik från Smittskyddsinstitutet som resesajten www.myggfeber.se har sammanställt framgår att minst 2 635 svenskar drabbades av allvarliga infektioner i Thailand 2008. De allvarligaste, Denguefeber och Hepatit B, ökar kraftigt.

Båda är mycket allvarliga och kan leda till livslångt lidande och dödsfall. De tre andra vanligaste sjukdomarna som drabbade resenärer i Thailand var giardiainfektion, salmonella och campylobacterinfektion. De flesta sjukdomar hade kunnat förebyggas med vaccin.

Fler porriga hotellgäster

När övervakningskameror på hotell granskade swimmingpooler, spa-avdelnigar, bastur och hotellkorridorer visade sig att fantasin när det gäller sexakter på hotell är stor, enligt en undersökning som hotellkedjan Novotel gjort i Australien och på Nya Zeeland. Fler gäster blir upptäckta "mitt i akten" i dag än för tio år sedan. Andra skillnader jämfört med år 2000 då en liknande undersökning gjordes, är att 12 procent av de kvinnliga hotellgästerna ser på erotiska filmer på rummet mot 8 procent vid förra mätningen.

Andreas Strömberg/TT Spektra
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.