Jyllands pärlor
Inget land lockar så många svenska turister varje år som Danmark. Och chansen är god att det blir rekordsiffror i år då många håller hårdare i plånboken än vanligt och en del väljer bort charter av oro för terrordåd.
Att ett land passar alla är en klyscha som slitits ut, men i Danmark är det i varje fall lätt att göra saker som både barn och vuxna gillar.
Här är fyra favoriter: Alldeles för många svenska Jyllandsresenärer missar denna pärla i Århus. ”Den gamle by” är Nordens näst äldsta friluftsmuseum efter Skansen, men långt mer intressant. Här har man i drygt hundra år samlat de mest fantastiska hus från en rad danska städer och byggt upp stadsmiljöer från 1400-talet och framåt. Många hus befolkas av skådespelare som sköter de dagliga sysslor som förväntades av hantverkare, husfruar, pigor, affärsbiträden, kuskar och så vidare. Vill man shoppa finns flera fina butiker med kul varor från en svunnen tid.
Hemsida: www.dengamleby.dk
Inträde: Vuxna: 75 dkk, barn 6–12 år: 25 dkk.
Öppet: Juni–augusti, klockan 9.00-18.00, övriga året 10.00-17.00. Det är svårt att inte tycka bra om alla dessa fantastiska skapelser av färgglada legobitar – från gigantiska indianskulpturer till miniatyrlandskap föreställande allt från Göta kanal till Tokyo. Legoland i Billund lockar främst barn som inte blivit tonåringar än. Bland annat för att det saknas riktigt häftiga åkattraktioner, även om årets nyhet – en åktur som du programmerar själv – är spännande. Det blir precis som i andra nöjesparker långa köer ibland, men för det mesta är det okej.
Det finns gott om saker att testa och det mesta passar även barn som bara är några år gamla. Ett stort plus för stämningen som är långt mer avslappnad än på exempelvis Disneyland - det går utmärkt att slå sig ner i gräset och äta medhavd matsäck med pilsner till.
Hemsida: www.lego.com
Inträde: Vuxna: 170 dkk, barn 3–12 år och vuxna över 60 år: 150 dkk.
Öppet: Varierar över året, 5 juli–10 augusti, klockan 10.00-21.00. Sedan Skagenmålarna uppmärksammades i spelfilmen ”Hip Hip Hurra” 1987 har svenskar vallfärdat till Jyllands nordligaste udde och vandrat ut på den långa sandbanken Grenen där Skagerack och Kattegatt möts.
Själva samhället är pittoreskt med mestadels solgula hus och rader av sjöbodar vid hamnen, som sommartid delas av fiskebåtar och seglare. Men sanddynerna är aldrig långt borta - ljuset från fyren Rjuberg Knude når inte längre ut över havet på grund av dem. Några kilometer söderut finns den berömda ”Tilsandede kirke” där bara tornet numera står kvar. Resten har krossats under sanden. Om vattnet hunnit värmas upp är de många långa stränderna härliga, men det kan yra lite väl mycket sand i vinden. Och om nu Skagenmålarna lockat dig hit så får du inte missa Skagenmuseet med bland annat Anchers och Kröyers målningar. Jämför ljuset på de över hundra år gamla tavlorna med verkligheten utanför.
Skagenmuseets hemsida: www.skagensmuseum.dk
Inträde: Vuxna 60 dkk, barn under 15 år i vuxnas sällskap går in gratis.
Öppet: Varierar över året, juni-augusti dagligen 10.00–18.00, september dagligen 10.00–17.00. Vi är på Nordsømuseet i Hirtshals. Sakta glider den stora klumpfisken fram bakom det decimetertjocka glaset som skiljer oss åskådare från de 4,5 miljoner litrarna havsvatten på andra sidan. Den fångades i Kattegatt 2002, trivs och väger nu 150 kilo. Behåller den hälsan kan den dock bli betydligt tyngre, hela två ton.
Det stora akvariet är höjdpunkten i museet. Men innan vi når det har vi tittat på rader av akvarier med sammanlagt cirka 70 arter från våra nordliga vatten. Hajar, spättor, humrar, räkor, snäckor och musslor passerar revy.
Mindre barn (och en hel del vuxna) väntar troget vid en liten grund bassäng där det finns chans att klappa de fiskar som inte snabbt nog smiter undan.
Utomhus finns de stora sälbassängerna. Mest spännande är det att stå inomhus och se de lekfulla knubb- och gråsälarna när de kommer emot en med full fart och elegant vänder precis vid glaset.
Hemsida: www.nordsoemuseet.dk
Inträde: Vuxna: 100 dkk, barn 3-11 år: 50 dkk.
Öppet: 15 juni–15 aug, klockan 10.00–20.00. Resten av året 10.00-17.00. (TT Spektra)
Johan Öberg
Fakta/ Jylland
Resa: De flesta reser i egen bil. Man kan ta båt från Göteborg eller Varberg alternativt bil via Öresundsbron och broarna över Stora och Lilla Bält. 27 juni till 10 augusti tar Stena Line 645 –1295 kronor för bil plus fem personer enkel resa Göteborg-Fredrikshavn beroende på avgång. Varberg-Grenå kostar samma tidsperiod 795–1595 kronor.
Den som vill till Legoland kan flyga direkt till Billund. Ryan Air har billiga biljetter mellan Skavsta och Århus.
Boende: Att bo på en äkta dansk kro är charmigt. I de stora städerna och på turistorter som Skagen och Billund finns det gott om hotell i olika prislägen. Vandrarhem är billigare. Många hyr också hus.
Mat och dryck: Dansk mat är fortfarande ganska flottig - mycket friterat och mycket brunsås. Men det går att hitta fin fisk, färska skaldjur och fräscha smörrebröd. En röd dansk pølse är alltid gott. Ölen är nästan alltid dansk och gjord för att passa alla – god men utslätad. Det mesta här är dyrare än hemma, med undantag för alkoholen.
Pengar: Danska kronor, 1 dkk = 1,25 kronor.
Bästa tiden att åka: Maj-september.
Hitta mer information: Beställ broschyrer och gratiskartor från Danmarks Turistråd, www.visitdenmark.com, tel. 08-6117222 (vardagar 9.00–12.30). På Stena Lines hemsida www.stenaline.se finns förutom tidtabeller och priser också en rad paketresor till Jylland. I våras kom Ewa Wigenheim-Westmans bok ”Häng med till Danmark” ut på Bonnier Carlsen bokförlag (cirkapris 196 kr). Det är berättelse om 10-åriga Linas resa och en stor del av boken handlar om Jylland. En bra resguide för barn mellan 7 och 12 år.