GDPR Illustration

Ta del av våra användarvillkor

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat våra användarvillkor så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Konst utan långa köer

Nyheter • Publicerad 13 februari 2004
Byst av Benvenuto Cellini på Ponte Vecchio, guldsmedernas bro.
Byst av Benvenuto Cellini på Ponte Vecchio, guldsmedernas bro.Foto: 
Benvenuto Cellinis staty av Perseus med Medusas huvud på Loggia dei Lanzi.
Benvenuto Cellinis staty av Perseus med Medusas huvud på Loggia dei Lanzi.Foto: 
Ponte Vecchio är en av Florens mest kända vyer. Bron var den enda av broarna över floden Arno som de tyska trupperna inte sprängde vid reträtten från staden 1944. Bilder: Magnus Gustafsson
Ponte Vecchio är en av Florens mest kända vyer. Bron var den enda av broarna över floden Arno som de tyska trupperna inte sprängde vid reträtten från staden 1944. Bilder: Magnus GustafssonFoto: 

När en av besökarna ser Perseus-statyn i Loggia dei Lanzi faller hon i hänryckning. Gång på gång säger hon att den är original. Inte som många andra statyer i Florens ersatt av en kopia. Och det är lätt att dela hennes entusiasm för Benvenuto Cellinis stora bronsskulptur.

Sturskt håller Perseus upp Medusas avslitna huvud. Till beskådan för turisterna och de andra statyerna på Piazza della Signoria. I sin självbiografi skrev guldsmeden, skulptören, slagskämpen och skrävlaren Cellini att när statyn var på plats försökte florentinarna överträffa varandra i att skapa hyllningssonetter till dens ära.

Kanske var Cellini urtypen för rennässansmänniskan? Verksam i många olika konstarter som han var.

Men helt original är Perseus inte. Det två meter höga fundamentet statyn vilar på är en kopia. Originalet, samt en stor del av Cellinis få andra efterlämnade verk, finns på museet Bargello. En bronsbyst i övernaturlig storlek av Benvenuto Cellinis uppdragsgivare storhertig Cosimo I vittnar om guldsmedens ypperliga materialbehandling.

Några år efter att Cellini var klar med Perseus 1554 dömdes han till fängelse för sodomi. Tanken på att han kanske satt av straffet på Bargello, som på 1500-talet användes som fängelse i Florens, känns nästan lite hädisk. Men Perseus-statyn är långt ifrån den mest kända skulpturen på Piazza della Signoria. Utanför Florens stadshus, Palazzo Vecchio, står en av konsthistoriens mest beundrade statyer, Michelangelos David. Men redan 1873 flyttades originalet inomhus till Galleria dell' Accademia för att ersättas av en kopia.

Den främsta anledningen till Florens rikedom på konstskatter är familjen Medicis, som i nästan 300 år styrde staden, idoga samlande. En stor del av de verk familjen beställde av de ledande renässanskonstnärerna finns i dag samlade på kontoret, Uffizierna. Men trängseln och köerna, som ibland kan vara ett par timmar långa, avskräcker. Även om man får gå förbi dem om biljett har bokats i förväg.

Bron över floden Arno vid Uffizierna, Ponte Vecchio, från mitten av 1300-talet är en av Florens mest kända vyer och pryder otaliga vykort. Precis som för 500 år sedan kantas båda sidor av verkstäder för guldsmeder. Mitt på bron finns en byst av Benvenuto Cellini. Hans sentida kollegor avtäckte skulpturen på 400-årsdagen av guldsmedens födelse, den 3 november 1900. Högst upp på östra sidan av Ponte Vecchio löper Vasaris galleri, som sammanbinder familjen Medicis olika palats på Arnos bägge sidor. Den privata gångvägen använde familjen när den inte ville beblanda sig med vanligt folk på väg till och från kontoret.

Under 1900-talet drabbades Florens av två katastrofer. Andra världskriget, där delar av den historiska stadskärnan samt alla broar förutom just Ponte Vecchio, förstördes. Och floden Arnos översvämning hösten 1966, efter att en dammbyggnad rämnat. Som högst var vattennivån i floden sex meter över det normala. På sina håll pågår renoveringsarbetet av konstskatterna fortfarande. Samtida filmupptagningar visar florentinarnas tappra men fruktlösa kamp mot vattenmassorna.

Det är tätt mellan sevärdheterna i den gamla stadskärnan. Några hundra meter från Piazza della Signoria ligger katedralen Santa Maria del Fiore, synlig över stora delar av staden. Trots att kyrkan började byggas för över 700 år sedan är den fortfarande Florens största byggnad.

1966 svepte vattenmassorna med obarmhärtig kraft med sig de tre nedersta paren av Lorenzo Ghibertis paneler till de östra dörrarna till katedralens dopkapell. De dörrar som Michelangelo kallade Paradisets portar. Sedan 1990 är Paradisets portar ersatta med kopior.

Portarna finns i dag tillsammans med originalen till många av katedralens, kampanilens och dopkapellets skulpturer på Museo dell' Opera del Duomo, som är väl värt ett besök. Att få se skulptörernas mästerskap på bara några meters avstånd är en oväntad effekt av ålder och luftföroreningar.

Mötet med statyerna på nära håll har också en oväntad effekt på guiden. Hon klappar sig hårt på kindbenen, greppar hakan, pekar på näsan, slår sig för bröstet, klämmer på biceps och tar sig för pannan. Allt för att tydliggöra de anatomiska skillnaderna mellan de romerska statyerna och statyerna i Florens, som avbildar florentinarna som härstammar från etruskerna. En mycket fysisk visning, där föreläsningen i sig var ett litet konstverk.

Och det är lätt att falla i trans över den hantverkskicklighet och det ingenjörstänkande som skapat så många av Florens konst- och byggnadsverk. På Museo dell' Opera del Duomo finns till exempel några av arkitekten Filippo Brunelleschis formar för tegeltillverkningen till katedralens kupol sparade. Till synes enkla som i början av 1400-talet bidrog till att bygga den största kupol världen skådat.

Men Florens rikedom på konst och arkitektur är också stadens förbannelse. Mängden av det som guideböckerna beskriver som måsten lockar årligen över fyra miljoner turister. Med allt vad det fört med sig av slitage, trafik, avgaser, buller och månglare.

Med vemod säger äldre florentinare att innan massturismens dagar var Florens en tyst stad. Som de tycker att närbelägna Siena fortfarande är. (TT Spektra)

Magnus Gustafsson

Fakta Florens

Resa: Inget bolag flyger direkt till Florens från Sverige i dag. Är man beredd att byta har bland annat Lufthansa Florens som destination. SAS budgetbolag Snowflake flyger till Bologna från Arlanda några gånger i veckan. En enkelresa i februari kostar från 595 kronor. Lågprisjätten Ryanair flyger till Pisa, men mellanlandning krävs. Resan från flygplatserna i Bologna eller Pisa till järnvägsstationen Santa Maria Novella i Florens tar runt en timme.

Boende :På denna hemsida finns Florens och Toscanas hotell och övriga turistboende samlat: www.toscanaeturismo.net/dovedormire/

Mat och dryck: Matmarknader i Italien är kul, en fest för ögat och magen. Gjutjärnstemplet Mercato Centrale, mitt i utomhusmarknaden San Lorenzo, är den mest kända i Florens. Öppet måndag till lördag 07.00-14.00.

Frågan är om glass någonstans smakar så bra som i Italien? Tveksamt. Även om en viss handlingsförlamning kan infinna sig när man står framför bergen med hemlagad glass: Amaretto, bacio, limone, stracciatella eller kanske nocciola? Få val blir dock fel.

För runt 1.30 euro får man den italienska motsvarigheten till kaffekask, Caffé corretto, espresso med en fingerborgstor slatt Sambuca, söt anislikör. Piggar upp trötta fötter efter en intensiv museidag.

Pengar: Euro

Bästa tiden att åka: Högsommaren i Florens är ofta tryckande varm. Bättre då att åka på sent på våren eller tidigt på hösten, när värmen inte är lika kväljande och den värsta turistanstormningen ännu inte har börjat eller bedarrat något.

Internet: www.firenzeturismo.it, www.cultura.toscana.it

resor
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.