Annons
Nyheter

Vin, ostron och motion

Nyheter • Publicerad 3 september 2003

Av någon anledning är det alltid den kilometerlånga raden av fasader mot floden Garonne som visas upp från staden Bordeaux. Det är synd, för med sin breda trafikled är området trist, även om förändringsprocessen så smått kommit igång. Det finns långt charmigare delar, framför allt de gamla kvarteren i centrum med rader av vackra hus och ett genomtrevligt kvällsliv i de smala gränderna. Här råder samma stämning som i Paris latinkvarter, delvis tack vare stadens många studenter. Dessutom hittar man flera superba franska gourmetrestauranger här, som Le Vieux Bordeaux – dyr men ändå långt billigare än vad samma upplevelse skulle kosta i Sverige. Det finns flera cykeluthyrare inne i centrum och det funkar faktiskt att cykla mitt i stan. Turistbyrån har gratiskartor med alla cykelvägar ut från staden, så vill man kan man snart vara på väg ut mot kusten genom ett flackt landskap med världens största planterade skog intill. Den anlades på 1800-talet som skydd mot vinderosionen. Till Arcachon kan man också ta tåget från Bordeaux.

Strax söder om staden ligger Europas högsta sanddyn, den 114 meter höga Dune du Pilat, som sakta rör sig in över land och begraver tallarna. Från toppen har man en fin utsikt över Arcachonbukten med sina många ostronodlare, och över havets luriga sandbankar som hela tiden skiftar på grund av de kraftiga strömmarna. På andra sidan bukten ser man Bordeauxbornas sommarfavorit Cap Ferrat. Ta en tur genom Arcachons finaste kvarter, ”vinterstaden”, på sin kulle. Här anlades de mest fantastiska villor när den nybyggda järnvägen fick turismen att blomstra på 1800-talet.

Annons

Det går att ta cykeln på båten över till Cap Ferrat. Här är de fina sandstränderna milslånga och utanför högsäsongen behöver man aldrig trängas. Udden genomkorsas av vackra cykelvägar inne i skogarna. De byggdes i hemlighet av tyskarna under kriget för att man skulle kunna föra ut material och manskap till kustens bunkrar. Vägarna finns kvar, men de flesta bunkrarna har den rörliga sanden för länge sedan brutit sönder.

Arcachon är berömt för sina ostron så ta chansen och ät dem pinfärska direkt hos odlarna. Skölj ner tolv stora Fines de Claire för 80 kronor med en glas svalt vitt vin från Graves, som du korsat på vägen ut till havet. Vinet ja: Inne i Bordeaux finns flera firmor som ordnar provningar och vinkurser – turistbyrån hjälper dig hitta dem. Under sommaren finns det dagliga bussturer till olika vindistrikt – olika områden varje dag. För en billig penning kan man därmed bese alla kända vindistrikt.

Men det går finfint att cykla här också. Medoc, Graves och Cotes de Blaye är flacka och lättcyklade, områdena österut som Entre Deux Mers och världsberömda S:t Emilion mer kuperade. En lättrampad cykelrutt utan biltrafik går genom Entre Deux Mers längs en nedlagd järnvägslinje med sina många tunnlar bevarade.

S:t Emilion, 39 kilometer väster om Bordeaux, är en pärla på sin klippa, med trånga gränder, sandstensfärgade hus och storslagna utsikter. Vinerna härifrån är inte billiga, men på flera håll går det att provsmaka innan man köper med sig ett minne hem. (TT Spektra)

Johan Öberg

nyheter@kristianstadsbladet.se

Bordeaux
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons