GDPR Illustration

Ta del av vår integritetspolicy

Med dataskyddsförordningen GDPR (General Data Protection Regulation) har vi uppdaterat vår integritetspolicy så att det framgår vilka uppgifter vi samlar in från dig – och vad vi använder dem till. När du besöker våra webbplatser och appar samlar vi in uppgifter från dig för att förbättra din användarupplevelse. Det inkluderar även vilka annonser vi visar för dig.

Annons
Innehåll från BLOMSTERLANDET I KRISTIANSTAD

Så får du granen att hålla längre

Magnecyl i julgransfoten – är det tricket som får granen att stå grön och grann i stugan? Det finns gott om husmorsknep, men vilka är de mest effektiva? Proffset Josefin på Blomsterlandet har svaret.
Den här texten är en annons. Den är inte skriven av tidningens journalister.

Skötselråden är överraskande enkla när vi frågar Josefin Edvardsson på Blomsterlandet i Kristianstad, som är ställföreträdande butikschef.

Blommor och trädgård är hennes stora passion. Liksom julen. Och ja, hon har redan klätt sin gran. Det skedde andra veckan i november.

– Jag älskar hela stämningen inför julen. Det mysiga och mörka och alla ljusen, säger Josefin.

Julgranen gjorde en smygande entré i svenska hem först i mitten av 1800-talet. Folk gillade idén, trenden blev populär och i dag är julgranen en tradition vi inte kan vara utan. Den gröna, skönt smyckade och doftande granen har huvudrollen i majoriteten av alla svenska julhem.

Men den är inte så poppis när den börjar barra. Så hur är det nu med alla gamla knep som att lägga ett kopparmynt i julgransfoten, några sockerbitar eller en magnecyl? Är det husmorstips att lita på?

En nyhuggen gran och ett färskt snitt är A och O, liksom att vattna regelbundet.
En nyhuggen gran och ett färskt snitt är A och O, liksom att vattna regelbundet.Foto: Mediehuset Kristianstadsbladet
”Viktigast är att köpa en färsk gran.”

Här ger Josefin sina bästa råd för hur du får granen att hålla extra längre.

– Viktigast är att köpa en färsk gran. Ta bara reda på när den sågades, se till att den får en ny snittyta och ge den ordentligt med vatten varje dag. Om du vill ha något i vattnet rekommenderar jag växtnäring men det är inget måste, säger Josefin.

För precis som det är med snittblommor behöver granens stam en ny snittyta för att kunna suga upp tillräckligt med vatten.

– En nysågad snittyta är ett av de viktigaste stegen i att hålla granen grön och pigg. Och så snart granen är hemma ska den ställas i vatten.

Förr om åren när vintrarna var kalla kunde acklimatiseringen av granen bestå av en ganska lång procedur, men nuförtiden när vintrarna i allmänhet är milda går det alldeles utmärkt att ställa granen inomhus direkt. Behåll gärna nätet på, tipsar Josefin.

– Nätet är egentligen bara till för att underlätta vid transporten, men det gör nytta under färden genom hallen också. Mitt tips är att ta av nätet först när granen står på sin plats.

Väl på plats vill granen ha vatten, eventuellt med en liten dos vanlig växtnäring i. Därefter gäller det att dagligen hålla koll på vattennivån.

– Går granen torr, då börjar den garanterat barra och då finns det tyvärr inga knep som räddar den. Idag finns det dessutom smarta batteridrivna vattenvakter som blinkar när det är dags att vattna granen.

– Se till att ge din gran ett nytt färskt snitt för att den ska hålla extra länge. Och glöm inte att vattna, säger Josefin.
– Se till att ge din gran ett nytt färskt snitt för att den ska hålla extra länge. Och glöm inte att vattna, säger Josefin.Foto: Mediehuset Kristianstadsbladet

Finns det någon gran förutom plastgranen som barrar mindre än andra? Som står grön och grann i stugan riktigt länge? På den frågan har Josefin Edvardson också ett svar:

– Kungsgranen håller längre och bättre än andra granar, och nuförtiden är det knappt någon prisskillnad. Vill du ha en kvalitetsgran är du välkommen till oss på Blomsterlandet. Här får du alltid hjälpen och råden du behöver.

Och har du inte plats med julgran i normalstorlek finns det flera mindre alternativ som är minst lika trevliga. Småkrukade granar, tall, pinje eller rumsgran som är en åretruntväxt med julkänsla.

– Smågranar kan man sätta direkt i en vas eller kruka. Ett tips är att ta bort all jord och sätta direkt i vattnet, då håller den superlänge, säger Josefin.

”Julen är verkligen min stora passion.”

Vilken typ av gran kör hon själv därhemma i Tollarp? Kungsgran, rödgran eller plast?

– Julen är verkligen min stora passion. Jag börjar med en plastgran redan sex, sju veckor före jul. Sedan byter jag ut mot en vanlig rödgran runt första advent. Den är min favorit eftersom den doftar mest, säger Josefin och avslöjar att hon ratar den traditionella julgransfoten och har ett eget alldeles speciellt sätt att få sin inomhusgran att hålla riktigt länge.

– Jag hänger granen i taket med hjälp av en krok och en fiskelina. Sedan ställer jag foten i en tiolitershink fylld med vatten som står i en vacker korg. För det är inte alltid så lätt att komma ihåg att vattna granen.

Någon julgransstjärna i toppen blir det inte hos Josefin. Inte heller något glitter och traditionellt julpynt. I stället kör hon med blommor och sammetskulor.

– Det blir olika sidenblommor, gärna rosor och amaryllis. Och i år även lite pampasgräs. Man kan säga att det är lite mer amerikansk stil på min gran.

Som om det inte räckte med en ståtlig gran inomhus sätter Josefin alltid ett par granar utomhus vid varje ingång till korsvirkeshuset.

– Ja, jag har alltid varit hialös när det gäller julen. Det är min tradition!

Hos Blomsterlandet i Kristianstad finns det massor med olika granar att välja mellan och där finns all hjälp du behöver för att hålla granen grann hela julen.
Hos Blomsterlandet i Kristianstad finns det massor med olika granar att välja mellan och där finns all hjälp du behöver för att hålla granen grann hela julen.Foto: Mediehuset Kristianstadsbladet

Visste du att …

… ädel- eller kungsgranen har mjukare barr och upplevs som grönare? Det är skälet till att sorten den blivit alltmer populär i svenska hushåll.

… den ”vanliga granen” doftar mer och har en ”toppigare” topp? Det är en orsak till att många hushåll fortfarande väljer den typen av gran, trots att den tenderar att barra mer.

… det blir alltmer populärt att ha fler julgranar än bara en i hemmet? En trend är att ha krukodlade minigranar även på trappan, balkongen eller altanen.

… det är populärt att gömma julgransfoten i en stor korg? Inredningstrenden håller i sig – och har även en funktion: Granen står rakare och den är lättare att vattna.

Foto: Mediehuset Kristianstadsbladet
Annons
Innehåll från BLOMSTERLANDET I KRISTIANSTAD

Läs mer:

Detalj från Sveriges Mästerkock på uppgång i Kristianstad

Annons
Innehåll från BLOMSTERLANDET I KRISTIANSTAD

Läs mer:

Nya trenden i Kristianstad: Odla egen sallad – året om

Annons
Innehåll från BLOMSTERLANDET I KRISTIANSTAD

Läs mer:

När chefen härjar kan blommor hjälpa

Denna text är en annons och är inte producerad av redaktionen. Vill du veta mer om hur vi arbetar med denna typ av material får du gärna kontakta oss på native@gotamedia.se