Nyheter

Fiskväg anläggs vid Möllebron

Efter flera år är det nu äntligen dags att anlägga en fiskväg vid Möllebron i Sibbhult. Byborna kommer att få en ny spännande mötesplats och vy att skåda.
Nyheter • Publicerad 21 januari 2011
Området vid Dammen kommer att förändras väsentligt, förhoppningsvis tycker Sibbhultsborna om det nya förslaget.
Området vid Dammen kommer att förändras väsentligt, förhoppningsvis tycker Sibbhultsborna om det nya förslaget.Foto: 

Snart ska fiskarna glatt kunna hoppa förbi vid Möllebron i Sibbhult och simma upp i dammen och vidare genom Bivarödsån. En fiskeväg, ett så kallat omlöp, vid dämmet mitt i byn ska öppna nya möjligheter för om inte glada laxar så öring och en och annan ål.

Att det varit stopp för fisken vid dämmet är något som såväl länsstyrelse som kommun varit medvetna om i många år. En fisketrappa har diskuterats avigt och rätt. Men sedan har inte så mycket mer hänt.

Länsstyrelsen har tryckt på för att skapa förutsättningar för att fisken ska få fri väg upp längs Helgeåsystemet ,där första anhalten i Torsebro är framkomlig för fisk. Nästa stopp är alltså dämmet vid Möllebron i Sibbhult.

För ett par år sedan väcktes tanken att göra en fisktrappa och att det skulle kunna ske i samband med ombyggnaden av bron. Men när expertisen var på plats konstaterade man att åtgärden skulle behöva bli mer omfattande än vad man tänkt från början.

Det krävdes ett betydligt längre omlöp och det skulle dessutom ha större inverkan på omgivningen än man tänkt sig.

– Därför bestämde vi att hålla ett samråd med de boende i Sibbhult, berättar miljö- och byggchefen Camilla Norrman.

Samrådet i Sibbhult kommer att hållas 17 februari klockan 18, på Folkets hus.

Omlöpet vid Dammen kommer att bli 75 meter långt. Det kommer att sträcka sig längs med dammens västra strand. En träbrygga över fiskvägen ska bjuda på spännande upplevelser, längst ut vid dammen skapas ett stort trädäck, en mötesplats nära vattenkanten.

Längs med Ringgatan, på andra sidan finns en gräsplätt, där ska det finnas bänkar.

Kostnaden för omlöpet och bryggan har beräknats till 1,1 miljoner kronor. Och det finns öronmärkta pengar för fiskevårdande åtgärder. En fond som kraftbolagen avsätter pengar till, för sitt uttag av vattenkraft i åsystemet. Därifrån tas 600 000 kronor, länsstyrelsen bidrar med en halv miljon kronor.

– Jag tror det här blir jättefint, säger miljö- och byggchefen som nu först vill höra Sibbhultsbornas åsikter.

Marie-Louise Lindell 044-470 00
Marie-Louise Lindell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.