Nyheter

Bättre ordning på Siesta

Ordningen har blivit bättre på Siestacampingen. Enligt polisen är det inte fler berusade jämfört med i fjor, trots att nästan 5 000 tältar där.
Nyheter • Publicerad 30 maj 2008

Ge en eloge till ungdomarna för flertalet sköter sig säger Anders Svensson, närpolischef i Hässleholm och samordnar polisens insatser under helgen.

- Mellan halv nio på torsdagskvällen och fram till 01 hade vi åtta omhändertagande enligt lagen om berusade. Men då har vi prioriterat de som varit väldigt unga och mycket berusade. Kontaktat föräldrarna och i något fall kört hem dem.

Under kvällen anmäldes också två misshandlar. Dock inga grova brott, utan smågruff som slutat med någon skallning och slag.

Inne på konsertområdet finns det inget att märka på, enligt Anders Svensson. Han hoppas på att festivalen flyter på lika bra som under premiärkvällen.

- Däremot har röda korsgrupperna haft en del att göra. Det är två saker som ungdomar inte tänker på när det är varmt och solen steker. Det är att man måste ha vätska utan alkohol och att man bränner sig med bara linne en hel dag i solen. Anders Svensson konstaterar vidare att det är en mycket ung publik som besöker Siesta. De flesta är mellan 15-16 år och upp till tjugo, andra 25.

- Det är inte riktigt fullt på campingen men reservcampingen har öppnats så det handlar om uppemot 5 000 personer. De som kommer under fredagen får plats, säger han.

Han konstaterar är att ordningen på campingen blivit mycket bättre. Reglerna följs om att brandgatorna ska hållas fria. Ingen grillning med öppen eld och att man bara grillar på anvisade platser.

Däremot har en del rapporterat för brott mot alkohollagen och fått starköl, vin och sprit direktförverkad berättar Anders Svensson.

- På krogen får man ta sig ett glas som 18-åring men att ha alkohol på allmän plats är ett brott. Vi ingriper när vi ser någon komma bärande för det måste finnas en ansvarig vuxen om en ungdom har sprit. Får vi tag på langaren blir ungdomen vittne.

- Vi går dock inte in i tält och tittar. Det är liktydigt med husrannsakan och för det gäller andra kriterier.

Jan-Tuve Truedsson 044-18 55 80
Jan-Tuve Truedsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.