Nyheter

Nas klar för Siesta

Nej, det är inget för tidigt aprilskämt. Världens främsta rapartist Nas kommer till Hässleholm första helgen i juni.
Nyheter • Publicerad 27 mars 2013
Foto: 
Nas.
Nas.Foto: 

– Jag vet inte hur många gånger jag har fått gåshud de här dagarna, säger Micke Fredholm, festival- generalen som har gjort kanske sitt livs största bandbokning till sommarens Siestafestival i Hässleholm.

1994 släppte den amerikanska hiphopartisten sin debutplatta, blev superstjärna på kuppen. ”Illmatic” hålls fortfarande som en av de bästa skivor som någonsin gjorts inom den populära musikhistorien.

Lagom till att hiphopkungen från New York bevärdigar Hässleholm med audiens för en exklusiv festivalspelning har han med sig senaste plattan ”Life is Good” i bagaget. Den, liksom alla tidigare, en bästsäljande kritikerfavorit.

– Det här är riktigt jävla najs, konstaterar Fredholm som diplomatiskt tillstår att Nas tangerar hans bästa Siestabokning någonsin.

Men inte för den skull den dyraste. Annars skulle man kunna tro att hiphopstjärnor, kända för excesser och stora entourage, har kostsamma krav.

– Nej, faktiskt inte. Det är klart att det handlar om mycket pengar, men vi skulle aldrig göra en Arvikabokning och bränna nästa hela festivalbudgeten som de gjorde med Depeche Mode, säger Micke Fredholm.

Han har dealat med agenter och turnéledare för att ro i land Nas-bokningen i ett par månaders tid nu.

– Vi har satsat på hiphopen mer och mer de senaste åren. Vi var ju först med Kendrick Lamar även om det blev ett år för tidigt innan hans stora genombrott. Det var läge att börja jobba på någon av de riktigt stora kanonerna.

I lördagskväll vid halv elva-tiden blev allting så klart.

– Jag satt därhemma och småsov framför teven, hade ätit gott och druckit gott som man gör på lördagskvällar och kollade av mina mejl. Jag kan väl säga att jag blev rätt så pigg direkt.

– Det här känns jädrigt tungt. Om någon i höstas sagt till mig att Nas skulle stå överst på Siesta-affischen så hade jag inte trott det själv.

Blir det pengar över till fler bokningar inför årets fest?

– Ja då, det kommer en hel del sköna överraskningar till.

Mikael Hallqvist
KB
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.