Nyheter

Aftonbladets smutsiga kampanj

Konsten att klistra fast politiska motståndare vid Sverigedemokraterna är en populär sport.
Nyheter • Publicerad 12 juni 2014

Aftonbladets politiska chefredaktör Karin Pettersson nådde i veckan nytt inofficiellt världsrekord i grenen under rubriken ”Fredrik Reinfeldts smutsiga valrörelse”.

Exakt vad smutsen bestod i lyckades nu inte Pettersson förklara. Harpsundsmötet med tre demokratiskt valda europeiska ledare beskrevs som att Reinfeldt ”solar sig i glansen från sina allt mer solkiga internationella kompisar” i ”Erlanders och Palmes eka”.

Mer smuts behövdes. Pettersson drog därför till med en spekulation om en kommande regeringsbildning, där Fredrik Reinfeldt ska ”inleda ett verkligt samarbete med SD” och ”Anders Borg skulle vara tvungen att budgetförhandla med Jimmie Åkesson”.

Att Fredrik Reinfeldt tagit avstånd från Sverigedemokraterna och gjort klart att han tycker att det block som har flest röster ska regera räcker inte för Pettersson. Någon antydan om samarbete har aldrig kommit över Reinfeldts läppar. Senast i Expressen (11/6) fick Reinfeldt frågan om han är beredd att förhandla med SD för att sitta kvar som statsminister. Svaret: ”Nej.”

Reinfeldt har däremot sagt att han är beredd att släppa fram en rödgrön regering om det blocket blir större och SD vågmästare. Stefan Löfven har dock inte gett något motsvarande löfte. Socialdemokraternas valledare Jan Larsson har enligt Expressen i ett internt möte gjort klart att man inte ska sikta in sig mot SD. Larsson har också sagt att ”Innan vi går ut i omvärlden och ber människor att flytta till Sverige är det väl väldigt bra om vi först ser om det finns människor i Sverige som vill ha de här jobben” (Di 3/12-13). I praktisk politik anpassade Socialdemokraterna förra hösten sina motioner så att SD fick igenom sin skattepolitik i riksdagen. Då hittade Aftonbladet ingen smuts. Märkligt.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.