Nyheter

Margot miljonär

Margot Wallström, länge betraktad som socialdemokratins stjärna, åkte en gång ut ur regeringen Persson men fick en bekväm, bättre avlönad och upphöjd position som EU-kommissionär.
Nyheter • Publicerad 14 mars 2013
Foto: Henrik Montgomery

Många hoppades på henne som ny socialdemokratisk partiledare. Men Wallström ville inte. Det kan man förstå. Vem vill egentligen ha ett sådant utsatt uppdrag?

Nu har Wallström fått nytt jobb. Hon ska förbättra världen. Fördela pengar till angelägna projekt. Låter bra.

Men vänta. Vad är det för ställe hon ska jobba på? Postkod ... Margot Wallström tänker sälja lotter!

Projektdirektör är titeln hon får på Postkodlotteriet, det före­tag som får folk att prenumerera på lotter i förhoppningen att de ska bli miljonärer och ägna sig åt lyxkonsumtion. Och du måste gå med – för tänk om grannarna vinner! För att blanda upp det lite snyggt och vädja även till de goda sidorna hos människor går en del av intäkterna till välgörenhet. Varumärken som Rädda Barnen, Barncancerfonden, WWF ska få oss att köpa ännu fler lotter.

Säkraste vinsten gör dock de som leder verksamheten och det holländska bolag som äger rättigheterna till lotteriet. Enligt årsrapporten 2011 gick 40 procent av tre-miljarders-omsättningen till lottvinster, 32 procent blev lotteriets resultat och 28 procent gick till kostnader. Det sista motsvarade 851 miljoner kronor som försörjer bland annat de 165 anställda i Sverige – vd tjänade 2,4 miljoner bagis – den frestande reklamen och ägarna i Holland. Wallström vill inte avslöja sin lön. ”De skriver marknadsmässiga avtal, det är mer medier som är så intresserade av pengar”, säger hon till TT. Ja. Och Wallström också tydligen.

Postkodlotteriet är en etisk geggamoja. Wallström bör genast ta sig upp ur dyn.

Ni andra kan med fördel sätta in pengarna direkt till den organisation du vill stödja. Och spara till båten eller bilen.

Petter Birgersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.