Nyheter

Verkligheten överträffar Borgen

Helle Thorning-Schmidt (S) lyckades efter tio år bryta liberala Venstres regeringsinnehav i Danmark.
Nyheter • Publicerad 31 januari 2014

Men hennes dryga två år som statsminister har inte varit lätta. Redan innan hon tillträdde hamnade hennes man, Stephen Kinnock, i rampljuset för att han hade undvikit de danska skatterna genom att bo i Schweiz. Turerna kring affären, som inkluderade rykten om Kinnocks sexuella läggning, har varit många och uppmuntrande för den danska pressen. Skatteavslöjandet, som kom ut lagom före valet, slog dock tillbaka mot Venstre då det visar sig att det planterats i pressen av partiets egen spinn-doktor och att den förre skatteministern haft direkt kontakt med det danska Skatteverket i ärendet.

Thorning-Schmidts regering har byggt på en bräcklig minoritet. Förutom Thorning-Schmidts socialdemokrater ingick vänsterliberala Radikale Venstre och Socialistisk Folkeparti i regeringen. Men minoritetsställningen krävde stöd från yttervänstern i form av Enhedslisten. Trots den svaga grunden har regeringen genomfört en del reformer som inte gillats av vänstern, som en skatteöverenskommelse med den borgerliga oppositionen.

Sedan i går är regeringen ännu bräckligare. Ledaren för Socialistisk Folkeparti (SF), Annette Vilhelmsen, lämnade sin post och hela hennes parti regeringen. SF kunde inte internt förankra statens försäljning av aktier i energikoncernen Dong till amerikanska investmentbanken Goldman Sachs. Helle Thorning-Schmidt får därför fortsätta att leda en tvåpartiregeringen som har 64 av 179 mandat i folketinget. Hur länge det håller återstår att se. Senast i september 2015 ska nästa val hållas, men det kan ske tidigare om statsministern vill. Lyckligast såg förre statsministern och Ventre-ordförande Lars Løkke Rasmussen ut i tv-rutan. Han kunde konstatera att verkligheten överträffar tv-serien ”Borgen”.

Mattias Karlsson
Petter Birgersson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.