Från slott till rådhus
Om tiden mellan valen är som ett maraton på 4,2 mil är det nu bara drygt 400 meter kvar till målet den 14 september. Vi är alltså inne på upploppet då politikerna har som mest att göra för att övertyga sina väljare om vem de ska lägga sin röst på.
Partiledarna reser land och rike runt, medan det är kortare resor för de lokala politikerna. Men ändå minst lika hektiskt. Står inte Kristianstads ledande kommunpolitiker i valstugorna på Stora Torg finns det andra engagemang som drar i en.
I måndags reste nio av de tio gruppledarna för partierna i kommunfullmäktige till Trolleholms slott, inbjudna av Kristianstadsbladet för att under ett dygn diskutera politik. En gruppledare valde i sista stund att inte följa med, Sverigedemokraternas Niclas Nilsson, med hänvisning till tidningens bevakning av bråk inom partiet.
I dagens tidning inleder tidningen rapporteringen från slottet. Som bilden på första uppslaget tydligt visar finns det många partier i kommunfullmäktige. Även om de två minsta partierna, Kristianstadsbygdens framtid och Åhuspartiet, inte skulle få förnyat förtroende efter valet, kommer ändå antalet partier vara åtta stycken. Det ställer precis som tidigare stora krav på att partierna samarbetar mellan varandra och bildar allianser eller koalitioner. Så är i stort sett alltid inom kommunpolitiken.
Under den gångna mandatperioden har detta skett inom ramen för Femklövern bestående av Moderaterna, Folkpartiet, Centern, Miljöpartiet och Åhuspartiet. Nu tyder mycket på att Kristdemokraterna är välkomna tillbaka till det samarbetet, om alliansen skulle få förnyat förtroende.
Enligt den lokala opinionsundersökning som Kb har låtit genomföra tyder mycket på det. Men än är det mycket som kan hända, det är många väljare som ännu inte har bestämt sig.
Dessutom finns det en joker med i leken, Miljöpartiet, som inte valt sida. Skulle partiet välja att gå över till den vänstra planhalvan och bilda en rödgrön koalition skulle det ändå vara en rejäl överraskning.
Vad handlar då valet i Kristianstad om? Det är inte helt lätt att se. Sedan 2008 finns en bred politisk överenskommelse mellan de stora partierna om de stora framtidsfrågorna, det så kallade handslaget. I praktiken innebär det att skiljelinjerna mellan kommunstyrelsens ordförande Pierre Månsson (FP) och oppositionsrådet Heléne Fritzon (S) ibland inte är så tydliga.
Med en ny Arena, ombyggnaden av rådhuset, den nya Kristianstadslänken och ett nytt centralt köpcentrum har det under fyra år hänt mycket i Kristianstads centrum. Detta vill så klart Femklövern med Månsson i spetsen lyfta fram i valet.
Heléne Fritzon vill å andra sidan sätta upp nya mål för hur välfärden i Kristianstad ska utvecklas. Där finns den tydligaste skiljelinjen i valet till fullmäktige, fortsätta på den inslagna vägen eller att sätta upp nya mål för välfärden.
I torsdags anordnades under den pågående Framtidsveckan en stor politikerutfrågning i Rådhus Skåne. I stort sett alla gruppledarna deltog och fokus var hur Kristianstad kan verka för en mer hållbar samhällsutveckling. Det blev en två timmars sittning där frågor närodlad och ekologisk mat debatterades liksom betydelsen av att även Kristianstad har en viktig roll i att möta de stora globala framtidsutmaningarna.
Ett tydligt tema under utfrågningen var att Kristianstad och dess invånare måste bli mer stolta över sin kommun. Inte nog med alla investeringar som skett under de senaste åren så finns det andra värdefulla kvaliteter som behöver lyftas fram som till exempel vattenriket och en framgångsrik livsmedelsproduktion.
Med ökad stolthet kommer också en ökad attraktivitet. Det är nog så viktigt för att locka till sig både nya invånare och företag. Så väljaren som tvekar inför valet kan ställa sig frågan: Vem är bäst på att under de kommande fyra åren utveckla kommunen?
Valet är inte lätt för den enskilde väljaren, men fyra år till med ett styre likt det nuvarande är ändå ett mer trovärdigt alternativ än vänsterns många löften och krav på ökade regleringar av välfärden.
Det valet visar vägen för Kristianstads framtid.