Nyheter

När påven blir mänsklig

V id lunchtid på måndagen kom beskedet som en blixt från klar himmel. Benedictus XVI avgår som påve och Kristi ställföreträdare den 28 februari i år. Förvåningen var stor, inte ens påvens närmaste medarbetare uppges ha känt till avgången.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2013
Foto: Jan-Erik Ander

Genast haglade spekulationerna om varför påven kliver ner från den heliga stolen. Den bästa förklaringen kom från påven själv, 85-årige Benedictus XVI anser inte att han klarar av sitt uppdrag på grund av sin höga ålder. Det är ingen överraskning.

När tyskfödde Joseph Ratzinger 2005 utsågs till ny påve efter Johannes Paulus II var han en av de äldsta att utses till ledare för den katolska kyrkan.

Den katolska kyrkan är en global maktfaktor, framför allt i kraft av att vara världens största religiösa samfund. Det innebär att påven har ett stort inflytande men också att han är utsatt för kritik.

Inom den katolska kyrkan har Benedictus XVI varit uppskattad för sin traditionella syn på kyrkan och dess roll. Men kritiken mot honom har ändå varit stor, främst för hur han hanterat anklagelser om sexuella övergrepp inom den katolska kyrkan.

Trots att ingen påve självmant lämnat ämbetet på flera århundraden är det ändå insiktsfullt av påven att kliva åt sidan. Den främsta lärdomen är ytterst profan. Påven har blivit mänsklig och väljer att lämna plats för en efterträdare.

Det är inte troligt, men man kan alltid hoppas att den nye påven kan öppna upp Vatikanen och förnya dess konservativa strukturer.

INTERNAL INTERNAL
Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.