Nyheter

S vill flytta unga från jobb till åtgärder

Det var en enkel och rak fråga till S-ledaren Stefan Löfven: ”Varför vill du Stefan, göra mig arbetslös och placera mig i en ungdomsgaranti med AMS-åtgärder?”
Nyheter • Publicerad 5 september 2014

Frågan kom från 22-årige Victor Svanesohn och förmedlades av Centerns partiledare Annie Lööf under Expressens partiledardebatt på onsdagen. Victor är ungdomstränare i IFK Helsingborg och har kunnat anställas just för att det är billigare att anställa unga människor.

Stefan Löfven (S) hade inget bra svar. Istället pratade om han om att Victor Svanesohn kommer att behålla sitt jobb – trots att Socialdemokraterna vill höja arbetsgivareavgiften för unga. I Victors fall handlar det om 45 000 kronor mer varje år.

Alliansen har i två steg halverat arbetsgivareavgiften för unga. Detta är en reform som Socialdemokraterna går till val på att riva upp för att istället med andra åtgärder minska arbetslösheten, till exempel genom att ”skapa” nya jobb inom vård och omsorg, genom traineetjänster.

Det är två olika politiska synsätt som står emot varandra. Alliansen har en tydlig idé, att minska kostnaden för företag att anställa unga människor så att det skapas riktiga jobb. Mot det står Socialdemokraternas linje, att med bidrag och riktade åtgärder försöka rätta till problemen för stunden.

Men åtgärden har inte varit utan kritik. Utvärderingar som gjorts av den sänkta arbetsgivareavgiften visar att det inte tillkommit lika många arbeten som det borde med tanke på att avgiften halverats. Att effekterna inte blivit de önskade kan förklaras med av staten inte har makt över hela lönesättningen och att det fortfarande är för dyrt för arbetsgivarna att anställa unga.

För Stefan Löfven kvarstår frågan: Hur kan ungdomsarbetslösheten minska om det blir dyrare att anställa unga människor?

Victor Svanesohn har alla anledningar att vara orolig för sitt jobb.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.