Nyheter

Tiden talar för gårdsförsäljning

Motgångarna har varit många för de som vill att det ska bli tillåtet med gårdsförsäljning av alkohol. Men förespråkarna har inte gett upp än.
Nyheter • Publicerad 19 mars 2013

Det är ett gott tecken. Har man inte rätt i dag handlar om att få rätt i framtiden.

Det senaste utspelet står den moderate riksdagsledamoten Christer Akej från Simrishamn för tillsammans med kollegan Sten Bergheden. I en debattartikel föreslår de att Skåne, Öland och Skaraborg görs till testområden för gårdsförsäljning av vin och öl (Sydsvenskan 17/3).

Det är en bra idé eftersom goda erfarenheter i liten skala kan visa vägen för att införa gårdsförsäljning nationellt.

Frågan om gårdsförsäljning har utretts flera gånger. Den stora stötestenen som inte har lösts är hur det svenska alkoholmonopolet ska kunna behållas samtidigt som man gör det tillåtet att sälja vin och öl där det produceras. Kritikerna befarar också att folkhälsan skulle hotas. Att man inom Alliansen inte helt enig i frågan är ytterligare ett hinder. M och C är för medan FP och KD tagit ställning emot.

Men allt går att lösa. I Finland har man gårdsförsäljning utan att det hotar det finska alkoholmonopolet. Folkhälsan är inte i fara eftersom det handlar om relativt små volymer och dyra produkter. Oenigheten inom Alliansen grundar sig troligen på att det senaste förslaget som förts fram var dåligt genomarbetat.

Att inte kunna sälja det som produceras på en gård är otidsenligt. Intresset för närproducerat ökar och antalet vingårdar har det senaste decenniet skjutit i höjden. Menar man allvar med att Sverige bör bli mer självförsörjande på livsmedel bör också lantbrukarna ges fler möjligheter att kunna försörja sig.

Tiden talar för att gårdsförsäljning blir tillåtet i någon form i framtiden. Men fram till dess måste alla krafter mobiliseras. Därför är det bra att Christer Akej och Sten Bergheden på nytt lyfter frågan.

Mattias Karlsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.