Nyheter

Kaizers Orchestra: Violeta Violeta vol. II

Koskällan smäller på redan i öppnande ”I ett med verden” allt medan gitarren fräser fram ett effektivt mikrotema. Det är med en överlag rockigare inställning norrmännen fortsätter sin tematiska färd. Tänker faktiskt på Wilmer X i därpå följande ”Støy og sand”.
Nyheter • Publicerad 25 januari 2012
Kaizers Orchestra.Foto: Stian Lysberg Solum
Kaizers Orchestra.Foto: Stian Lysberg SolumFoto: Stian Lysberg Solum

Platta två i trilogin ”Violeta Violeta”, berättelsen om en far, en kidnappad dotter och en mor som ger sig ut i världen för att söka, kommer inte att göra fansen besvikna. Kaizers Orchestra har stilsäkert målat in sig i ett alldeles eget hörn där influenser från en rad håll samlas.

Kabarékänslan med viss Tom Waits-anknytning finns där ständigt i botten, men i till exempel ”Faen i båten” framkallas bilden av brittiska skalegendarerna Specials på surfparty i bästa agentkostymen, eller om det nu är Batman som sveper in från höger.

Ett lustfyllt musicerande. De norska ompa-rockarna fortsätter att impa. Rapparvers och bra sug i refrängen i ”Silver”, och ”Den romantiske tragedien” är en slutballad som inte skäms för sig.

INTERNAL INTERNAL
Christer Paulstrup
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.