Nyheter

Lekfullt och begåvat

Nyheter • Publicerad 20 maj 2005

Pop KKKK

Kaiser Chiefs:

Employment

(b-unique/Universal)

Svältfött Supergrass-fan? Då kan Leedsbandet Kaiser Chiefs vara lösningen. Ett fullgott surrogat späckat med goda idéer och smittande melodier.

Brittisk musikpress har givetvis redan gått i spinn. Men så hör det heller inte till vanligheterna numera att brittiska band låter just så här ärkebrittiska.

I Kaiser Chiefs fall handlar det om ett lekfullt och stundom riktigt begåvat förvaltande av klanger härledbara till namn som Kinks, Blur och XTC uppblandat med influenser från punkigare håll såsom Clash och Stranglers. Trots detta fastnar bandet aldrig i retrofällan. Tvärtom tar Kaiser Chiefs sina intryck vidare. Ger dem nytt liv i delvis nya sammanhang och rättfärdigar därmed sin existens i nuet. Precis som i fallet Supergrass. Eller för den delen, Super Furry Animals.

Bandet har en utmärkt sångare i Ricky Wilson. I bagatellen "Na Na Na Na Naa", öppnande "Everyday I Love You Less And Less", återhållna "You Can Have It All" och "Oh My God" med sin dunderstarka refräng hittar han och bandet helt rätt.

Kan tycka att plattans senare del haltar något, men i stort är det faktiskt omöjligt att inte falla för Kaiser Chiefs.

Christer Paulstrup

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.