Nyheter

Maps: We Can Create

Nyheter • Publicerad 22 maj 2007

POP

Maps

We Can Create

(Mute/EMI)

Maps är ett alias för britten James Chapman. Tillsammans med producenten Valgeir Sigurdsson (Björk, Bonnie Prince Billy) har han, av inspelningar ursprungligen gjorda hemma i sovrummet, skapat en bitvis storslagen debut. Väldiga natthimlar och lockande horisonter frammanas i lyssnarsinnet när Maps brer på. En jakt på det episka. Chapmans viskande sång gör att man i vart fall inbillar sig att han har något viktigt att berätta.

Chapmans musikaliska år noll är 1989. Det var då han hörde Stone Roses och Spiritualized. Sen kom electronican in via Aphex Twins. Någonstans i det spannet finner Maps sitt avstamp.

Det som saknas är de riktigt fräcka rytmerna, de verkligt lockande ljuden och framför allt de hållbara melodierna. Ändå finns här mycket intressant att höra. Maps har satt sig själv på kartan.

Christer Paulstrup

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.