Nyheter

Mer schizofrent än nydanande

Nyheter • Publicerad 27 maj 2005

Metal KK

System Of A Down:

Mezmerize

(American/Sony)

Anmäler omgående motvalsvarning vad gäller System Of A Downs redan sönderhyllade album "Mezmerize", det första av två som det amerikansk-armeniska skruvrockbandet ämnar släppa i år.

Entertainment Weekly utnämnde denna release till en av årets mest förväntanstyngda 2005. Givetvis blir det så efter utmärkta föregångare som "Toxicity" och "Steal This Album". Den som benar upp Daron Malakians musikaliska vision hamnar snart i en upprepningsrädd tillvaro, befolkad av energiska kufar till infall som gör ständiga utfall mot någon slags inbillad normalitet. Här pågår en ständig kamp mot det konventionella. En kamp undertecknad i vanliga fall är den förste att hylla, men som i detta fall tycks bli ett självändamål snarare än ett helhjärtat sökande efter nya sanningar. Malakian känner alla nymetallskallars förhoppningar på sina axlar och tar i så han kräks. Vrider, vänder, nojsar, dansar folkdans, leker Jello Biafra.

Tyvärr upplevs slutresultatet mer schizofrent än nydanande. "Old School Hollywood" och "Lost In Hollywood", albumets avslutningsnummer, bidrar rent musikaliskt till att stabilisera intrycket av "Mezmerize".

Men då är det redan för sent...

Christer Paulstrup

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.