Skurup

Attentat mot politiker – utredningen läggs ner

Skurup Artikeln publicerades
Foto:Mark Hanlon

Socialdemokraten Pierre Esbjörnsson avgick som kommunalråd efter det brandattentat som drabade honom i höstas.

Nu meddelar polisen att utredningen läggs ner.

– Vi kommer inte längre, säger Ewa-Gun Westford, presstalesperson för polisen i Region Syd.

Polisen har lagt ned stora resurser på attentatet, som utretts som ett hatbrott, men har efter omfattande undersökningar nått vägs ände.

– Vi tar det här brottet på största allvar, men det har visat sig svårt att lagföra någon. Däremot finns det inget som hindrar att vi återupptar utredningen om nya uppgifter skulle framkomma, säger Ewa-Gun Westford.

  Det var tidigt på morgonen den 18 september förra året som någon satte eld på det dåvarande kommunalrådets bil som stod parkerad vid hans bostad utanför Rydsgård.

  Elden kunde snabbt släckas innan den hunnit sprida sig till ett intilliggande garage.

  På garaget hade de skyldiga klottrat en symbol för den öppet nazistiska organisationen Nordiska motståndsrörelsen.

  I mitten av december meddelade Pierre Esbjörnsson att han beslutat avgå som kommunstyrelsens ordförande i Skurup.

  Orsaken var den hotbild som fanns mot honom och hans familj. ”Det har varit ett tungt beslut att fatta”, meddelade han på en presskonferens.

  Sedan dess har polisen jobbat hårt för att hitta den eller de skyldiga - utan framgång.

  – Även om det finns en symbol måste vi kunna binda gärningsmannen till brottet med teknisk bevisning och annat. Det kan ju också vara någon annan som vill få det att se ut som att NMR ligger bakom, säger Ewa-Gun Westford.

  Hon är övertygad om att fler än de skyldiga vet vem som ligger bakom attentatet och hoppas att någon ska ta sitt medborgerliga ansvar och berätta.

  – Det här är inte bara ett brott riktat mot en enskild person, det är ett brott mot demokratin och den struktur vi har i vårt samhälle, säger Ewa-Gun Westford.

  Pierre Esbjörnsson kände inte till att polisen hade lagt ned utredningen förrän YA fick kontakt med honom på fredagsförmiddagen.

  – Jag har egentligen ingen kommentar till detta. Jag har inte själv haft någon dialog med polisen om det. Det är förstås olyckligt att de lägger ner utredningen, men det är ju en polisiär fråga och de har säkert goda grunder till varför de gör som gör, säger han.

  Attentatet har starkt påverkat honom och familjen.

  – Det är något som jag kommer att leva med resten av mitt liv. Det är inte så att jag går omkring och är rädd, men jag funderar ibland på vad som kan hända och jag har blivit noga med var jag ställer bilen och jag blir fundersam om det kommer folk hem till mig som jag inte känner. Sådana saker. Man får planera livet på ett annat sätt än tidigare.