Annons

15 miljoner till fotbollen

EM-platsen är precis säkrad – liksom minst 15 miljoner kronor. Det är vad Svenska fotbollförbundet är garanterat för EM-slutspelet i Portugal.
Sport • Publicerad 16 september 2003
Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg har dragit upp riktlinjerna inför sommarens EM-slutspel. BILD: PRESSENS BILD
Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg har dragit upp riktlinjerna inför sommarens EM-slutspel. BILD: PRESSENS BILDFoto: 

EM-slutspelsplatsen blev klar genom 2–0-segern mot Polen förra veckan. Pengarna kommer att falla in från Europeiska fotbollsförbundet, Uefa, som bonus för att Sverige är ett av 16 lag som kvalificerar sig till nästa års mästerskap i Portugal.

–Det är en ungefärlig uppskattning men det var på den nivån som det hamnade på under EM i Holland och Belgien 2000. Vi har i alla fall fått indikationer från Uefa att ersättningen inte ska bli lägre, säger Hellströmer.

Annons

I de 15 miljonerna finns bland annat ersättning från tv- och reklamintäkter. Pengarna kommer sedan att gå vidare till bland annat ledarutbildning, ungdomsverksamhet och en satsning på svensk damfotboll. Även landslagsspelarna kommer att få ersättning i form av en spelarbonus baserad på hur bra det går i EM. Hur mycket Zlatan, Ljungberg och de andra väl får är dock inte klart ännu.

–Det måste naturligtvis vara en uppgörelse där båda parter är helt nöjda, men det brukar aldrig vara några problem. Spelarna har hög moral och de vet var de kommer ifrån, säger Hellströmer.

Det vet också numera var de ska bo under EM.

Förbundskaptenerna Lars Lagerbäck och Tommy Söderberg har bestämt sig för att låta landslaget ha sin bas utanför Lissabon, oavsett vilken av EM-grupperna man hamnar i.

–Hotellet som vi valt kändes som handen i handsken. Det kommer att bli varmt och fördelen här är att det ligger precis vid havet så att det blir något svalare. Sedan finns det finns mer att göra i form av fritidsaktiviteter, säger Lagerbäck.

För spelarna lär det inte bli några problem att få tiden att gå, på hotellet Quinta da Marina finns förutom närheten till havet även tennisbanor, swimmingpool och parkområden. I närheten finns också en träningsanläggning. –Det är väldigt fint, grön omgivning, nära till vattnet och golfbanor runtomkring samtidigt som det är ganska lugnt. En oas helt enkelt, säger Portugalproffset Anders Andersson i telefon till TT.

Vägen till EM är utstakad, men några frågetecken återstår:

Motståndare i träningsmatchen i mitten av november?

–Vi har kontaktat några länder men ingenting är bestämt ännu, det är ju heller inte riktigt klart vilka länder som kommer att spela play off till EM under den här perioden, säger Lagerbäck. Var vårlägret i januari-februari kommer att förläggas?

–Tidigare vi ju spelat King's Cup i Thailand men i år ligger turneringen i slutet av februari och det tycker vi är för tätt inpå allsvenska starten.

Annons

Tre vänskapslandskamper är i alla fall klara, 18 februari, Kroatien på bortaplan, 31 mars, England på hemmaplan, 28 april, Portugal borta.

–De är alla tre lag med olika kvalitéer men samtidigt är de alla mycket bra. (TT)

Tobias Österberg

FOTBOLL STOCKHOLM
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons