Annons

293 firade svettigt tioårsjubileum

LÖPNING Löparfesten Hanaskog Runt fyllde tio år. 293 deltagare kom för att fira. – Motion håller doktorn borta, skrattar 84-årige Sture Jönsson.
Sport • Publicerad 5 juni 2001

När Härlövslöparen Bengt Mattsson korsade mållinjen vid läktaren på idrottsplatsen Västra Hed efter 16 minuter och 19 sekunder njöt Sture Jönsson fortfarande av feststämningen inne i byn.

Det var han inte ensam om.

Annons

Nästan 300 löpare och motionärer var med när Hanaskog Runt arrangerades för tionde gången.

– Det är 30 fler än i fjol. Vi är väldigt nöjda, säger Ingvar Mårtensson i Hanaskogs IS.

Några hade en bra tid i sikte. Andra hade kommit för att umgås och ha kul. En del passade till och med på att rasta hunden medan de gick banan i ”gå-lunka-klassen”. Hanaskogsborna Gunnel Nilsson och Siv Pettersson hade sina stavar med sig.

– Det är kul att vara med. Vi är ett gäng som håller igång med en och en halv timmes stavgång en gång i veckan, pustar de efter målgången.

Hanaskog Runt har en lång historia bakom sig. Första upplagan arrangerades när Hanaskogs IS bildades 1932.

Loppet återkom årligen fram till 1954, då det lades ner. 1992 väcktes det till liv igen och nu är det en populär sommartradition för många löpare och motionärer från Östra Göinge och Kristianstad.

84-årige Sture Jönsson från Knislinge - som började springa när han var 14 år - är en av dem som brukar var med.

– Jo, jag har sprungit många gånger, förklarar han.

Löpningen är bara en av grenarna han har med i sin motionskalender. På måndagarna spelar han bowling, på onsdagarna är det minigolf, fredagarna ägnar han åt boule och på söndagarna är han med i Hjärsåscyklingen. – Jag försöker klämma in löpningen bland det andra, skrattar han.

nHur gick dagens lopp?

Annons

– Det kändes fint. Jag har inga krämpor och skador, allt gick bra. Om jag får vara skadefri kommer jag tillbaka nästa år.

För segraren Bengt Mattson gick det inte lika lätt.

– Det var lite tungt. Jag har inte tränat så mycket och det kändes, erkänner han.

Den rutinerade Härlövslöparen vann - precis som i fjol - både på fem och tio kilometer. I damklassen vann Lina Karlsson, Lönsboda SK, femkilometersloppet på tiden 20.36.

I ”Löpar-Kalle Knatet”, klassen för de yngsta, kom över 90 barn och ungdomar till start. Samtliga belönades med varsin biobiljett.

Av Anders Thell
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons