Åberg blev historisk i Östersund

Rally/Östersund. Artikeln publicerades
Har aldrig hänt tidigare att en skåning vunnit två SM-rallyn i rad dessutom på vintern men detta har Hässelholms Anders Åberg i par med Björn Johnsson lyckats med.
Foto:Tommy Svensson
Har aldrig hänt tidigare att en skåning vunnit två SM-rallyn i rad dessutom på vintern men detta har Hässelholms Anders Åberg i par med Björn Johnsson lyckats med.

I lördags blev Hässleholms Anders Åberg historisk då han blev förste skåning att vinna två deltävlingar i rally-SM i rad. Dessutom för en skånsk förare på det ovana underlaget snö och is.

Det var i tuffa Östersund Winter Rally som Anders och kartläsare Björn Johnsson på ett minst sagt övertygande vis vann klassen Otrimmat 2WD. Nu toppar paret SM-tabellen med 21 poängs marginal ner till delade tvåorna Joakim Hiljeström och Johnny Andersson.

– Det ser onekligen bra ut inför barmarkstävlingarna, konstaterar Anders belåtet.

Att tempot från Rally Sweden satt kvar visade man direkt på fredagskvällens två sträckor. Hässleholms-Peugeoten gick upp i topp direkt och på lördagens första sträcka ryckte man ytterligare och sedan var saken klar.

    – Med klar ledning beslöt vi oss för att inte ta några onödiga risker, egentligen satt Björn och jag mest och njöt av åkningen, förklarar den SM-ledande Hässleholmsföraren.

    Nu väntar nästa utmaning med grus under hjulen något som Anders aldrig ens testat med bilen. Därför hoppas han kunna köra någon tävling innan nästa SM-stopp, South Swedish Rally i slutet av maj.

    – Känns som att det är helt nödvändigt om inte den här fina sviten ska brytas, för nu är målet inte längre bara en SM-medalj nu är det guld som gäller!

    För det andra skånska ekipaget i Östersund, klubbkompisen Johan Green med Kevin Athley i högerstolen blev det ännu ett bakslag. Johan var aldrig riktigt med i den nya Toyotan, bland annat krånglade fjädringen hela tävlingen igenom. Till slut lyckade man ändå klättra till tionde plats i Trimmat 2WD och för detta belönades de med årets första SM-poäng. Efter två tävlingar har Johan nu 39 poäng upp till ledaren Martin Lundquist, trea i helgen. Vann klassen gjorde regerande juniormästaren Pelle Willén före Kristian Johansson.

    Allra fortast i Jämtland körde göteborgaren Mattias Adielsson som på allra sista sträckan rykte förbi Jörgen Jonasson, Vännäs och SM-ledande Michael Wickström, Boden.