Åhus TK är redo för SM-final

SM-final på hemmaplan – större blir det inte. ”Det ska bli grymt häftigt och vi är redo”, säger Ulf Samuelsson, tränare i Åhus Tennisklubb.
Sport • Publicerad 29 augusti 2014
Foto: Foto: Bosse Nilsson

Åhus TK har svarat för en mindre bragd genom att ta sig till lag-SM finalen. För det första inledde laget våren som nykomlingar i division I och målsättningen var nytt kontrakt.

För det andra består laget av tre egna produkter. Tre killar som är fostrade i klubben och som aldrig spelat för någon annan klubb än Åhus.

På söndag kan de titulera sig svenska mästare.

– Sakta i backarna. Grabbarna har gjort det otroligt bra som tagit oss så här långt, och nu tar vi en match i taget, säger tränaren Ulf Samuelsson, men fortsätter:

– Samtidigt så är vi inte nöjda. Vi känner oss inte underlägsna något lag. Åtminstone inte på förhand.

Vad betyder hemmaplan?

– Det borde gynna oss, men sedan vet man aldrig hur killarna hanterar situationen rent mentalt.

Vilka är favoriter?

– Svårt att säga eftersom man inte vet vilka spelare lagen ställer upp med. Det blir officiellt först i samband med lottningen en timme innan matchstart. Men KLTK (Stockholm) är den största klubben och har den bästa bredden, så på papperet får de gälla som favorit.

Sista helgen med gänget

KLTK som mycket väl kan komma med Patrik Rosenholm. En spelare som representerat Sverige i Davis Cup. Åhus lag är ingen hemlighet. Böderna Christian och Eric Samuelsson samt Andreas Moberg har spelat alla matcher den här säsongen. Christian spelar etta och har visat storform under hela sommaren. Helgen som gick blev han trea när Sommartourens slutspel avgjordes.

– Han har utan tvekan tagit stora kliv i sommar, men så har han också jobbat hårt för det, säger pappa Ulf.

Lag-SM finalen är det sista 18-åringen gör för Åhus TK. Från och med den 1 september representerar Christian Fair Play TK från Malmö.

– Jag tycker att han gör rätt. Fair Play är en storklubb och här får Christian möjlighet till riktigt bra sparring. Sedan blir det självklart tufft att ta plats i deras elitserielag, säger Uffe Samuelsson, och berättar att matcherna i helgen består av tre singelmatcher och en dubbel. En match kan alltså sluta 2–2.

– Då blir det seträkning. Är det oavgjort även då så tittar man på antalet game. Det är alltså oerhört viktigt att inte ge bort något i onödan eftersom varje boll kan visa sig avgörande i slutändan.

Alla ställer upp

Det här är det största som hänt Åhus Tennisklubb – och alla ställer upp. När Bladetsporten är på plats jobbas det febrilt på anläggningen. Banorna vattnas och mellan bana två och tre anlägger föreningen en ny träaltan på 25 kvadratmeter.

– Sponsorer har ställt upp med material och så är vi några som tagit ledigt och fixar till det, säger André Danielsson, som har hjälp av Jens Svensson.

När det väl är dags för semifinalerna kommer det också att finnas två stora serveringstält på plats.

– Det är dels för sponsorer men också för allmänheten, säger Lotta Danielsson, som är den som samordnar insatserna där bland annat 20 av klubbens ungdomar kommer att fungera som bollkallar.

– Det har vi aldrig haft tidigare, men det höjer helt klart statusen på tävlingen.

Och man hoppas på storpublik.

– Det är en stor grej för en så liten by som Åhus och jag hoppas verkligen att Åhusborna tar chansen när vi nu kan bjuda på högklassig tennis, säger André Danielsson.

Till sist, vad händer om det blir regn?

– Det blir det inte, men om...ja, då flyttar vi tävlingen till vår anläggning uppe vid Sånnaskolan. SM-final blir det oavsett väder.

Tor Gasslander
Kristianstadsbladet
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.