Åhus var bara bäst i derbyt

Snabba Åhus mot starka Vinslöv. Det var så det skulle se ut. Men Åhus stängde igen försvarsspelet och körde över Vinslöv i seriefinalen.
Sport • Publicerad 24 februari 2008
Foto: 

Det var ju tänkt att det här skulle handla om Åhus snabba anfallsspel och Vinslövs stabila försvar. Men det blev inte riktigt så.

- Vi spelar grymt bra bakåt, det var en otrolig insats, säger Åhus tränare Lennarth Ebbinge.

För det var ju Åhus som täppte igen fullständigt bakåt. Vinslöv mäktade med nio mål i första halvek (13-9) och bara sju i andra.

Samtidigt gjorde Ted Hermansson i Åhus-målet säsongens bästa insats. Hans räddningsprocent landade till sist långt över 50-strecket.

- Riktigt roligt. Jag hade väl ganska bra koll på deras skyttar och kunde gå rätt tidigt. Sen var försvaret fantastiskt bra, säger Ted själv.

Vinslöv öppnade med att punktmarkera Christopher Björklund och det höll i ungefär tio minuter. Så långt hade man 4-4 och var med i matchen. Men sen tog matchens stora lirare tag i taktpinnen. Blott 16-årige Thomas Varsamis satte iskallt 5-4 och sen 6-4 på straff.

Det var början till rycket.

- Det är guldstjärna till Varsamis. Grabben är bara 16 år och går in och dunkar från nio meter, säger Lennarth Ebbinge.

Högersexan gjorde allt med sin känsliga vänsterarm. Iskalla kantmål varvades med kontringar och skott från nio meter.

- Detta var härligt, riktigt bra. Och alla kämpade hela matchen, säger Thomas Varsamis och får medhåll från "Ebba".

- Vi gör en härlig laginsats, en helgjuten insats. Vi visste var vi skulle lägga fokus och sen var det bara att springa, säger han. Rikard Ahlstedt satte 8-4 och Vinslöv hämtade sig aldrig.

13-9 i paus och den fullsatta Sånnahallen väntade nog på ett taggat Vinslöv i andra halvlek.

I stället spikade Ted Hermansson igen kassen och Vinslöv gjorde bara ett mål på de första elva minuterna.

- Framåt är det en fullständig katastrof. Anfallsmässigt är det här säsongens sämsta insats, utan tvekan, säger en besviken Vinslövstränare Uffe Larsson.

- Visst var Åhus bra bakåt, men med dom bollarna vi slänger iväg...

Det var ett förvånansvärt tamt Vinslöv som saknade både styrka och tempo i anfallen. Varken Per Muhr eller Mikael Jönsson på nio meter fick något uträttat.

- Bakåt kan jag inte klaga, vi hade hyfsad koll. Vi fick ju bort Björklund men sen har vi Varsamis. Det är näste storspelare här i trakten, säger Uffe. Även Vinslövsmålvakten Cebastian Bengtsson var bra i målet och höll länge siffrorna nere.

- Vi kunde vunnit med 17-18 bollar om vi kommit igång framåt. Som tur var gjorde ju inte dom heller mål, säger "Ebba" om den målsnåla historien.

Närmare än 17-12 var aldrig Vinslöv. Dessutom fick både Patrik Ozimek och Per Muhr syna det röda kortet i andra halvlek.

- Det fanns inte på kartan att vi skulle kunna vinna matchen så som det såg ut, säger Uffe Larsson.

Roligare i Åhus då efter att seriesegern kom betydligt närmare.

- Knock out-seger, tyckte "Ebba".

I slutändan var det bara att hålla med.

Åhus var bara bäst.

Robin Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.