Åhustalanger imponerar

En blev svensk mästare i dubbel. Den andre gick till semifinal i Prag. Filip Bergevi och Eric Samuelsson från Åhus TK fortsätter att prestera.
Sport • Publicerad 28 april 2009
Erik Samuelsson. Bild: Willy Alm
Erik Samuelsson. Bild: Willy AlmFoto: 

– Det är roligt för grabbarna, och naturligtvis även för klubben, säger Ulf Samuelsson, tränare i Åhus TK.

Filip Bergevi är etablerad i det svenska juniorlandslaget.

Eric Samuelsson lär bli det. Landslagsdebuten gick nämligen över förväntan. Långt över förväntan. Den lille kämpen med det heta temperamentet och de snabba fötterna gick till semifinal i Prags stora internationella turnering.

Det hade ingen väntat sig.

Inte Eric.

Inte pappa Ulf.

Och inte landslagsledningen. Definitivt inte landslagsledningen.

När Erics landslagskompisar försvann i första omgången så bokade förbundskaptenen flygbiljetter hem till Sverige. Men då hade han inte räknat med Eric Samuelsson. Han vann fyra matcher – och plötsligt var han klar för semifinal.

Då hade kompisarna redan flugit hem.

– Eric fick flytta in hos finnarna och rumänerna, men det gick bra, säger pappa Ulf. I semifinalen blev dock en kille från Estland för svår.

– Inte mycket att säga om, han tillhör tydligen en av världens bästa 12-åringar, säger Eric, som var mycket nöjd med spelet.

– Frånsett första omgången, så har jag aldrig spelat bättre tennis.

12-åringen spelar med pondus och självförtroende efter framgångarna i vår. På junior-SM gick Eric till semifinal i så väl singel som dubbel.

– Jag hade hoppats nå finalen, men det är bara att ta nya tag, säger Eric, som just nu befinner sig i Spanien på träningsläger med lagkompisarna i Åhus TK.

– Vi förbereder oss inför grussäsongen, och det är helt fantastiskt väder. Filip Bergevi laddar dock på hemmaplan – närmare bestämt i Båstad.

– Vi är 30 killar och tjejer från hela landet som är på landslagsläger, säger Filip, som åker till Slovenien för en Europatourtävling i början på nästa vecka.

– Det ska bli kul. Jag trivs att spela på grus.

Även Filip är i bra slag. 15-åringen blev svensk mästare i dubbel i par med Morgan Johansson, Karlskrona TK.

– Det hade jag inte räknat med före turneringen. Vi är båda ett år yngre än de flesta av våra motståndare.

Paret förlorade bara två set på vägen till titeln.

Vad gör er så bra?

– Morgan är vänsterhänt, och det är en fördel i dubbel.

Patric Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.