Åhustjejer drömmer om finalsteget

Målsättningen var glasklar: ”Vi ska till steg 4”. Nu är Åhustjejerna där. ”Och vi har inget att förlora”, slår lagkaptenen Marthina Svensson fast.
Sport • Publicerad 24 januari 2012
Märta Banfalvi skottränar.
Märta Banfalvi skottränar.Foto: 
Tränaren Patrik Sigsjö och lagkaptenen Marthina Svensson samtalar. Märta Banfalvi skottränar.
Tränaren Patrik Sigsjö och lagkaptenen Marthina Svensson samtalar. Märta Banfalvi skottränar.Foto: 

Vi träffar Åhus A-flickor under ett träningspass i Sånnahallen.

Flera av tjejerna har spelat tillsammans under många år och det som väntar till helgen är det största som hänt i deras handbollskarriär så här långt.

– Det måste man säga, inget annat slår steg 4, säger lagkaptenen och niometersspelaren Marthina Svensson, som under vårt besök vilar från träningen på grund av en förkylning.

– Men det är ingen fara för min medverkan i steg 4, är hon noga med att påpeka.

Hur har vägen till steg 4 varit?

– Ganska spikrak faktiskt. Vi hade det tuffare i steg 1 än i steg 3. Vi har kanske haft lite tur med lottningen men vi har samtidigt spelat riktigt bra, säger kapten Svensson.

Vad kännetecknar ert sätt att spela handboll?

– Lagmoralen och sammanhållningen i laget. Vi ger oss aldrig.

I helgen väntar stentufft motstånd – fattas bara annat när det är steg 4 vi snackar om – i form av Guif, Lysekil och Stenungsund.

– Guif är topp två i Sverige, och vi möter dom i första matchen. Så det blir tuffast tänkbara motstånd direkt, säger tränaren Patrik Sigsjö.

– Bara namnet skrämmer ju, säger Marthina Svensson om Eskilstunas stolthet.

Lysekil och Stenungsund då?

– Alla lag är bra när man har kommit så här långt, säger Sigsjö, som för den handbollsintresserad även är ett känt namn i IFK Kristianstads elitserielag där han fungerar som sjukgymnast och massör.

Och han försöker att hämta lite influenser från IFK:s tränarpar Kenneth Andersson och Ola Månsson.

– Jag bollar lite med dem ibland.

Bollar med IFK-tränarna

Till sin hjälp har han också förre Åhus- och Hammarbyspelaren Martin Arvidsson, numera i Vinslövs HK, som delar på tränaransvaret med Sigsjö.

– Det är perfekt. Vi blandar gammalt och nytt. Jag hämtar lite från min aktiva karriär i IFK och sen tar vi lite från Martins erfarenheter, och han är ju fortfarande aktiv.

Till sist. Hur går det i helgen?

– Det blir oerhört tufft och det är en stor överraskning om vi går vidare till steg 5. Men vi ska försöka dra nytta av att spela på hemmaplan och så ska vi spela efter vårt mantra, säger Sigsjö.

Som är?

– El loco...efter Johan Jepson (skratt).

INTERNAL INTERNAL
Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.