Åhusveckan – en populär klassiker med lång tradition

GOLF ÅHUS. Åhusveckan i golf – en tillställning som har en lång och stark tradition bakom sig. Det har pågått så länge att till och med de gamla eldsjälarna har tappat räkningen. – Jag har varit med sen 1960 och redan då körde vi Åhusveckan i golf. Jag tror att det startade i mitten på 50-talet, säger Martin Reiman, trogen medlem i Kristianstads GK.
Sport • Publicerad 16 juli 2002
Åhusveckan i golf har en lång och stark tradition, men inom KGK har man tappat räkningen på antalet. En sak vet man, Åhusveckan är populär och samlar golfare från hela landet. Bild:
Åhusveckan i golf har en lång och stark tradition, men inom KGK har man tappat räkningen på antalet. En sak vet man, Åhusveckan är populär och samlar golfare från hela landet. Bild:Foto: 

Tävlingsledaren för årets Åhusvecka är Sven Lindström. Han har varit medlem i klubben i 33 år och det är han som ber om Reimans uppmärksamhet för att få veta historien bakom denna klassiska golfhändelse. Han själv kan nämligen inte ge oss svaret. – Även om jag inte kan säga exakt hur länge vi har hållit på så kan jag i alla fall säga att det alltid har varit en gemytlig och familjär prägel på den här veckan, säger Sven Lindström. Veckan i Åhus lockar golfare från hela Sverige och i år fick klubben dessutom bästa tänkbara hjälp av vädergudarna. – Vi har snackat med han där uppe och det verkar ju ha hjälpt, skrattar Sven. – Vi har lockat hit spelare ändå från Kalix, sen har vi även spelare från Drottningholm och Åmål. De kan väl knappast klaga på den här inramningen. Åhusveckan pågår till och med lördag då man avslutar med en irländsk dag. Man spelar först 18 håls bästboll under dagen och evenemanget avslutas på lördagskvällen med irländsk afton med musik och buffé. Kostnaden för kalaset är 200 riksdaler och då ingår startavgift och buffén på kvällen. – Det är en ny tradition vi håller på att bygga upp. Det är tredje året nu som vi avslutar veckan med ”Irländsk dag” och festligheterna på kvällen brukar vara mycket uppskattat bland golfarna, påpekar Sven. Förutom det gemytliga, sociala och familjära präglas Åhusveckan i golf av ett annat tema. Nämligen välgörenhet. På torsdag anordnas Brisgolfens dag där startavgiften är 80 kronor och där alla pengar går till Bris. Samma upplägg gäller på fredag då Barncancerföreningen sponsrar tävlingen. Då är startavgiften 200 kronor/person och här går alla pengar till Barncancerföreningen. – Även om det kostar en del att vara med i de välgörenhetstävlingarna brukar de ändå vara mycket populära, jag troratt det blir bra uppslutning även i år, avslutar en förhoppningsfull tävlingsledare.q

Av Marcus Nilsson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.