Åke Nilsson får egen tävling

Henrik Stenson, Peter Hanson och Fredrik Jacobson har det redan. Nu får också Kristianstads Europatourproffs Åke Nilsson en egen golftävling.
Sport • Publicerad 4 april 2009

– Det är mitt sätt att försöka ge tillbaka något till klubben som fostrat mig, säger Åke Nilsson.

Åke Nilsson är just nu Kristianstads GK:s mest framgångsrike spelare. I höstas spelade Nilsson till sig en plats på Europatouren, och hittills – trots att säsongen knappt mer än startat – har 26-åringen lyckats spela till sig tre topp 30-placeringar i den knivskarpa konkurrensen bland Europas bästa golfspelare.

Initiativet att ha en egen tävling på hemmaklubben kom från Åke själv.

– Jag ville det skulle vara en tävling för klubbens egna juniorer, de som kommer underifrån, berättar Åke via telefon från Europatourtävlingen i Sevilla i Spanien. Kristianstads GK var inte sent att nappa på förslaget.

– Jag tycker det är fantastiskt roligt att Åke vill genomföra det här, ett jättefint initiativ, säger Robert Orelind, idrottschef i Kristianstads GK.

Tanken är alltså att Åke Nilssons tävling ska vara en juniortävling, i första hand riktad till klubbens egna juniorer. Preliminärt datum är söndagen den 19 juli, veckan före Scandinavian Masters avgörs på Barsebäck. – Det hade ju varit roligt om juniorer först fick chansen att träffa Åke under tävlingen här, och sedan åka ned till Barsebäck veckan efter och följa honom när han spelar, säger Robban Orelind, och tillägger:

– Europatourproffsen är ju iväg större delen av året numera, det är inte så ofta de är hemma på sin hemmaklubb, så många av de yngre spelarna på klubbarna har ju inte chansen att träffa sina förebilder särskilt ofta. Det här är ett jättebra sätt för ungdomarna att få chansen att träffa Åke lite mer.

Kan en sån här tävling stimulera talangerna i klubben att själva satsa hårdare?

– Definitivt. Åke är ju ett levande exempel på att det g-å-r att komma härifrån och ut på en av de stora tourerna i världen.

– Och får ungdomarna dessutom träffa honom blir det ännu påtagligare. Det kan nog vara en extra sporre och inspiration i den egna satsningen, säger Robert Orelind.

De exakta formerna för tävlingens genomförande är ännu inte satta.

Sannolikt blir det en slagtävling över 18 hål, men ingenting är i dagsläget spikat.

Cecilia Isberg
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.