Annons

Åker till VM: Ses säkert som en provokation

Först tänkte hon inte närvara.
Men nu ska norska fotbollsförbundets ordförande Lise Klaveness vara på plats på VM i Qatar från 18-22 november.
Fotboll • Publicerad 11 november 2022
Norska fotbollförbundets ordförande Lise Klaveness åker till Qatar.Foto: Terje Bendiksby/NTB/TT

Norska landslaget är inte med på planen i fotbolls-VM men Lise Klaveness och flera andra representanter från förbundet kommer alltså att representera nationen i Qatar i början av mästerskapet.

Detta för att sätta press på Internationella fotbollsförbundet (Fifa).

Annons

– Det kommer säkert att uppfattas som en provokation och en politisk handling. Det är jag inte rädd för. Det är inget land som har engagerat sig i denna fråga lika mycket som Norge. Även fast vi först inte hade tänkt att åka har vi landat i att vi måste genomföra det här när momentum är som störst. Vi måste vara brobyggare i detta, säger Klaveness på en pressträff.

Att åka i början av mästerskapet är medvetet då Klaveness menar att det är en tid av mästerskapet med stort fokus på det sportsliga.

– Det är en symbolisk och viktig handling att vi är där för att upprepa vår ståndpunkt, säger Klaveness.

Norska fotbollsförbundet har länge varit starkt kritiska mot Fifa för att ha gett värdskapet till Qatar. På plats i landet ska de fortsätta arbeta för att Fifa ska genomföra de löften de har åtagit sig gällande att bland annat förbättra arbetsvillkoren för migrantarbetarna i landet.

Även Sverige åker till VM under en kortare period med några representanter från Svenska fotbollförbundet.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons