Akrobatiskt knep ska ge svensk medalj

Sport • Publicerad 21 augusti 2004

Fredrik Lööf och Anders Ekström ska ta OS-medalj i starbåt genom ett akrobatiskt knep ur den högre skolan.

– Vi har smygit lite med det, så ingen annan känner till det. Förhoppningsvis kan det bli ett orosmoment för de andra, säger Fredrik Lööf. Gasten Ekström brukar hänga på sidan av starbåten för att ge den maximal fart. Men svenskarna har kommit på att de kan bli ännu snabbare när det blåser mycket genom att skepparen Lööf lägger sig ovanpå Ekström och med hjälp av hans kropp kunna hiva sig ännu längre ut från båten för att få så lång hävarmskraft som möjligt.

– Vi har under åren lekt lite med olika varianter och kommit på att en del inte är lagliga. Den här är det. Vi har testat när ingen annan sett oss, men ett team kom på oss för en tid sedan när vi och vår tränare Don (Nordqvist) var ouppmärksamma, säger Lööf.

Det annorlunda greppet ska förhoppningsvis både ge svenskarna fart och göra konkurrenterna förvirrade. På lördagen startar starbåtsklassen i OS och Lööf är redo.

– Det är skönt att det sätter igång, man går lite och stampar här nu. Och vi är redo. Jag ställde mig själv frågan härom dagen. Vi har gjort allt vi kunnat. Teamet funkar, vi har koll på båten och fysiskt och psykiskt känns det bra.

Lööf och Ekström har varit i Aten på heltid sedan i början av maj. De har stenkoll på förhållandena på vattnet, på alla sorters vindar. Och Lööf som varit med på tre OS-tidigare, men då i finnjolle, vet hur man ska segla när startfältet är betydligt mindre än i andra regattor.

– Det blir lite annorlunda taktik med färre båtar. Vi får segla mer schematiskt, se till att få till helheten bättre och tänka mer på fasta situationer. Alla vet hur alla seglar, så det är bara att segla på och göra vad man ska. (TT)

Ingela Ahlberg

SEGLING ATEN
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.