Annons

Alex Racoveanu blev SM-kung

SIMNING KARLSKRONA. Alex Racoveanu från S71 blev SM-kung. Hässleholmsgrabben slog till med tre svenska rekord på öppna SM i helgen. För detta belönades Alex med en plats i den svenska EM-truppen.
Sport • Publicerad 23 april 2001

Åtta världsrekord, fyra svenska rekord och flera nationsrekord.

Det blev mycket snabba tävlingar då öppna svenska mästerskapen i simning för handikappade avgjordes i Karlskrona i helgen.

Annons

Alex Racoveanu från Hässleholm som utsågs till Årets Talang av Kristianstadsbladet och Samorganisationen visade prov på sina kunskaper.

Alex var nämligen mästerskapens kung. Alex lyckades bäst av svenskarna och kan glädja sig åt tre nya svenska rekord.

Han började tävlingarna med att sänka rekordet på 400 m frisim med 16 sekunder till 5.20.40.

Svenskt rekord blev det också på 100 m fjäril (1.08.77) samt på 200 m medley (2.42.74), allt i klass S9.

Han belönades senare med en plats i EM-truppen. respektive drottning blev Alex och ukrainskan Olena Akopyan.

Olena Akopyan satte tre världsrekord i klass S5: 50 m fjäril (49.97), 50 frisim (39.40) samt 100 m frisim där hon sänkte rekordet med över fem sekunder till 1.23.82.

Spanjoren Xavier Torres i klass S5 slaktade rekordet på 50 fjäril i klassen S5 med 5,5 sekunder (44.42).

Storbritannien fanns på plats med sin landslagstrupp och konstaterade att bassängen i Karlskrona är den snabbaste de besökt i Europa. Följaktligen lyckades britterna sätta fyra världsrekord.

Karin Bergek, Mölndal, vann 100 m bröstsim på nya rekordtiden 2.07.95.

Tävlingarna lockade utländska simmare från Ukraina, Spanien, Danmark och Storbritannien till Blekinge. Arrangörsklubben Karlskrona tog ett guld genom Mari Petersson, klass S7, på 50 m fjäril.

Från TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons