Alfredsson, Öhlund och Sedinarna VM-klara

ISHOCKEY Daniel Alfredsson, Mattias Öhlund och tvillingarna Sedin är utslagna ur Stanley Cup-slutspelet. Men säsongen är inte över. På torsdagen bekräftades att kvartetten spelar för Tre Kronor vid ishockey-VM i Tyskland.
Sport • Publicerad 20 april 2001

Daniel Alfredsson, Mattias Öhlund och tvillingarna Sedin är utslagna ur Stanley Cup-slutspelet. Men säsongen är inte över. På torsdagen bekräftades att kvartetten spelar för Tre Kronor vid ishockey-VM i Tyskland.

De svenska superstjärnorna Mats Sundin och Peter Forsberg fixade fina svenska VM-förstärkningar natten mot torsdag. Sundin och Jonas Höglunds Toronto slog ut Ottawa i fyra raka matcher och ”Foppa” Colorado gjorde processen lika kort med Vancouver.

Därmed är Ottawakvartetten Daniel Alfredsson, Magnus Arvedson, Andreas Dackell och Ricard Persson tillgängliga för VM i Tyskland, liksom Vancouvertrion med Mattias Öhlund samt tvillingbröderna Daniel och Henrik Sedin.

Sju spelare – varav fyra alltså bekräftades som klara VM-namn på torsdagskvällen. –Jag har haft kontakt med alla de här spelarna under säsongen och vet var jag har dem, säger Anders Hedberg.

När kan de aktuella spelarna ansluta till truppen?

–Det är möjligt att de droppar in någon gång under nästa vecka. Men det är individuellt hur lång tid de vill ha på sig för att emotionellt avsluta sin säsong där borta.

Henrik Sedin har ännu inte klart för sig exakt när han och Daniel ansluter till den övriga VM-truppen.

–Vi har lite möten kvar här borta och har ingen brådska hem till Sverige. Vi får se när vi kommer, säger han. Sedan tidigare finns redan tre NHL-spelare i den svenska truppen: New York Rangers back Kim Johnsson, Boston Bruins slitstarke forward Per-Johan Axelsson och Tampa Bay Lightnings hårdskjutande målmaskin Fredrik Modin.

Nästa vecka spelar Tre Kronor de två sista träningsmatcherna före VM-premiären mot Lettland den 29 april. Och möjligen finns ytterligare några NHL-proffs med till landskamperna mot Kanada i Globen på tisdag och VM-genrepet mot Slovakien i Gävle på torsdag. –Men jag tar inget för givet, säger Djurgårdsforwarden.

Andreas Salomonsson har alltid varit killen som aldrig nått ända fram. Han har nästan kommit med i VM-truppen, han har nästan vunnit SM-guld.

Men det var under åren i Modo.

Till den här säsongen flyttade lagkaptenen från Örnsköldsvik till Stockholm.

Och under Hardy Nilssons ledning i Djurgården har Salomonsson både vunnit SM-guld och är nu på väg att få göra sitt första VM.

När Sverige slog Finland med 3–1 (2–0, 0–1, 1–0) i Globen på torsdagen var ”Salle” en av de bästa svenskarna på isen.

–Det stämde jäkligt bra och det var roligt att spela, ler 27-åringen.

Det var också han som visade vägen och gav Tre Kronor ledningen tio minuter in i första perioden med ett välriktat skott.

–Skönt att få göra mål. Det är alltid en kick för självförtroendet.

Salomonsson har nu gjort två mål på två dagar i möten med Finland. Det behövde han efter den sjätte SM-finalen mot Färjestad.

–Det måste vara något unikt. Ingen kan någonsin ha missat så många chanser som jag gjorde då.

Men att det var just Salomonsson som gjorde första målet i Globen på torsdagen var ingen tillfällighet. Under landslagssäsongen har han varit Tre Kronors pålitligaste målskytt.

Av Lars Markusson,TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.