Annons

Algotssons ”tavla” bäddade för Piia Pantsu

RIDSPORT En överraskad segrare. En snopen förlorare. Piia Pantsu och Linda Algotsson hade huvudrollerna när Gärds Påskmeeting i fälttävlan fick en dramatisk upplösning. –Det kom lite plötsligt, skrattade vinnaren Piia Pantsu. –Så klantigt, suckade förloraren Linda Algotsson.
Sport • Publicerad 17 april 2001
Linda Algotsson hade seger inom räckhåll när hon på sista hindret hoppade över fel hinder och blev diskvalificerad.Bilder: BOSSE NILSSON
Linda Algotsson hade seger inom räckhåll när hon på sista hindret hoppade över fel hinder och blev diskvalificerad.Bilder: BOSSE NILSSONFoto: En snopen förlorare.
En överraskad segrare. Piia Pantsu låg på fjärde plats inför det avslutande terängprovet. Piia avancerade efter en fin ritt upp till en populär första plats.
En överraskad segrare. Piia Pantsu låg på fjärde plats inför det avslutande terängprovet. Piia avancerade efter en fin ritt upp till en populär första plats.Foto: 

Linda Algotsson, landslagsryttarinnan från Kalmar, låg tvåa och hade guldläge inför det avslutande terrängprovet.

Hon och My Fair Lady susade fram i terrängen och hade segern i ett klart grepp när Linda fick något av ”årets hjärnsläpp” på sista hindret.

Annons

Hon gick över fel (!) hinder och som inte det vore nog gick hon dessutom in i fel målfålla…

Och det tog tid innan Linda insåg sitt dyrbara misstag.

Hon fick veta av en kompis först när hon kommit till bussen.

–Det är ju för jäkligt, sa kompisen.

–Vadå? undrade Linda.

Snart förstod hon vad kompisen menade.

Lindas ”hjärnsläpp” på sista hindret ändrade nämligen allt – landslagstjejen gick från firad segrare till diskvalificerad förlorare.

–Det är så typiskt. Men jag är van, jag brukar klanta till mig och när det mycket prispengar rider jag alltid bort mig, suckade den meriterade Kalmartjejen.

Hur kunde det hända? Hur kan en så pass rutinerad ryttare göra ett så grovt och genant misstag?

Det var frågorna alla ställde sig utan på fältet i Norra Åsum.

Annons

n Slarvade du i förberedelserna genom att inte gå banan ordentligt?

–Nä, men när jag kom upp från skogen såg jag bara ett gult hinder och gick på det. Jag såg faktiskt inte det andra rätta hindret, förklarar Linda.

Sen drar hon en djup suck.

–Det var inte helt klart vilket man skulle ta och det kan arrangörerna göra bättre till nästa gång, men jag ska inte skylla ifrån mig. Det finns inget försvar, jag klantade till mig och får skylla mig själv.

”Tavlan” kostade henne segern och prischecken på 5 000 kronor.

–Det är jättesnopet med tanke på all tid och pengar man lägger för att åka hit på en tävling och så slutar det på detta viset, på sista hindret i hela tävlingen, säger Linda med ett snett leende. Hon har gjort ”tavlor” förr, men aldrig i terrängen och definitivt inte på sista hindret, och även om Kalmartjejen fick åka hem med svansen mellan benen vet vi en sak:

Hon kommer tillbaka.

–Jaja, det känns för jäkligt just nu, men det är bara att komma igen, säger hon.

Lindas fadäs bäddade istället för finska Piia Pantsu, Stävie RF.

OS-ryttarinnan som tränar Gärds ungdomar varje tisdag var en populär segrare.

Annons

–Jag trivs här och hörde ropen utmed banan, ler Piia.

Hon och hästen Karuso låg fyra inför det avslutande terrängprovet och hade inga som helst förhoppningar på seger.

–Normalt kanske man kan plocka någon placering, men inte tre…

Men Piia Pantsu passerade inte bara Linda Algotsson hon gick även förbi Anna Nilsson, som ledde inför sista dagen, och Anna Hassö, trea inför terrängen.

–Det är alltid kul att vinna, men jag var inte riktigt förberedd på det.

Det kom lite plötsligt, men det var en kul överraskning, säger Piia.

n Vad säger du om Linda Algotssons miss?

–Aj, aj, aj…det var dyrt. Jag tror aldrig att jag har en sånt misstag, jag ska kanske inte säga för mycket men jag tror faktiskt inte det. Men man blir arg när sånt inträffar, säger Piia Pantsu.

Hon har tränat Gärds ungdomar varje tisdag i fem-sex år och kan naturligtvis terrängen i Norra Åsum som om det vore hennes egen hemmaplan.

Men det behöver inte bara vara en fördel.

Annons

–Det är lätt att bli lite nonchalant, man tycker att man kan terrängen, det är lätt att tappa koncentrationen men då måste man skärpa till sig, säger den finska landslagsryttarinnan. Karuso är hennes häst nummer ett just nu, men det var på Uppercut hon tävlade i OS i Sydney.

Men Piias första OS slutade inte riktigt som hon hade tänkt sig. Ekipaget fick nämligen bryta i terrängen sedan hästen inte varit i riktig topptrim.

–Jag har haft lite otur i OS. Inför OS i Atlanta 1996 blev min häst halt, säger Piia med ett snett leende.

Hon bor i Flyinge, är sambo med svenska landslagets Fredrik Jönsson och svärfar heter Jan Jönsson och är sportchef i svensk ridsportförbundet, men några planer på att bli svenska har hon inte.

–Visst har man funderat, men inte på allvar. Jag kommer att rida för Finland även framöver.

Årets stora mål är EM i franska Pau, men hon har ännu inte bestämt vilken häst hon ska satsa på.

–Just nu vet jag inte om det blir Karuso eller OS-hästen Uppercut, säger Piia märkbart nöjd med Karuso i Gärds-terrängen.

Segerekipaget hade fem minuter och 30 sekunder på den knappt tre kilometer långa terrängbanan med 24 hinder och var fem sekunder över idealtiden, men hade också den näst snabbaste tiden. Bara Frida Gustafsson från Åkerbo var snabbare och enda ryttare under idealtiden 5.21.

Största hemmahoppet i meetingets ”värstingklass” var Anna Hassö, Tollarp, som tappade två placeringar och slutade femma.

Niklas Lindbäck, Gärds RF, var en glad överraskning och slutade på en fin sjundeplats med Ferrari.n

Av Patrick Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons