Annons

Alla kan se fotbolls-VM

FOTBOLL Fotbolls-VM 2002 kommer att kunna ses i hela Sverige. SVT och TV4 har köpt rättigheterna till VM i Japan/Sydkorea tillsammans med Canal Digital/Telenor Broadband Service. Alla 64 matcherna sänds över det markbundna nätet i Sverige. 45 av dem i direktsändning.
Sport • Publicerad 4 april 2001

Hur mycket pengar som man måste betala till VM-rättighetsägaren Prisma kan inte företrädarna berätta. Men det handlar troligen om en summa mellan 100 och 150 miljoner kronor. SVT och TV4 går in med lika mycket pengar. Hur stor del som Canal Digital/Telenor Broadband Service går in med vill man inte berätta.

Uppgörelsen blev en skandinavisk affär då Canal Digital/Telenor Broadband Service klev in i handlingarna. Företaget finns i Sverige, Norge och Danmark. Att säljaren Prisma under hela förhandlingstiden också behandlat de skandinaviska länderna på liknande sätt gjorde det lättare att få till stånd en gemensam uppgörelse. Tanken är att de 19 matcher som de markbundna kanalerna SVT och TV4 inte sänder live, utan i efterhand eller i sammandrag, ska Digital/Telenor Broadband Service visa direktsänt, kanske som ”pay-per-view”, i sina kanaler. Men Canal Digital kommer framför allt att satsa på interaktiva tjänster på internet i samband med VM-matcherna.

Annons

Fördelningen av matcherna mellan SVT och TV4 är inte klar.

–Det är av underordnad betydelse. Det viktigaste var att vi kunde ro det här i hamn. Fördelningen löser vi senare, säger Mats Pettersson, sportchef på TV4.

–Jag är jättestolt över att vi lyckades få till stånd en lösning tillsammans i Skandinavien. Vi har gjort vårt eget lilla EU i sport. I två år har tv-kanalerna förhandlat med Prisma, som ingår i tyska Kirch-gruppen, om sändningsrättigheterna till fotbolls-VM. Leo Kirch köpte rättigheterna av Fifa för sju miljarder kronor och gick ut hårt i förhandlingarna med de nationella tv-bolagen. Man ville ha 100 miljoner dollar (cirka en miljard kronor) från de fem nordiska länderna. Från de skandinaviska länderna ville man, enligt danska uppgifter, ha drygt 200 miljoner kronor från respektive land.

–Vårt (SVT och TV4) motbud var runt 100 miljoner kronor. Sen har det varit en stegvis process. Men vi har inte behövt öka vårt grundbud särskilt mycket, säger Remy Nilson, sportchef på SVT.

–Men för någon vecka sedan höll vi på att förlora kontraktet. Därför kom det här skandinaviska samarbetet till stånd.

Nilson tror att Prisma börjar känna sig pressat och därför går med på avtal som ligger långt under deras öppningsbud. Förutom Tyskland och Spanien (där ett telefonbolag köpt rättigheterna) har man inte nått några överenskommelser med Europas stora länder.

VM-slutspelet i Japan och Sydkorea avgörs 31 maj–30 juni 2002. De 64 matcherna kommer att spelas kvällstid i dessa länder vilket innebär förmiddagstid i Sverige. Matcherna går 7.30, 10.30 och 12.30. Möjligen börjar finalen 13.00.

Av Ingela Ahlberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons