Annons

Alla turer kring IFK Kristianstad de senaste åren

Sport • Publicerad 4 juni 2002

2 december 1998:Ekobrottsmyndigheten slår till mot IFK Kristianstad. Fyra förtroendevalda inom klubben hämtades till förhör på polishuset. Samtidigt gör polisen husrannsakan på flera olika platser i Kristianstad, bland annat klubbkansliet.

– Alla fyra har delgetts misstanke om brott genom utbetalning av så kallade svarta löner, berättar eko-åklagare P-G Hansson.

Annons

Misstanken gäller försvårande av skattekontroll under tiden 1 januari 1995-30 juni 1997 samt grovt skattebedrägeri och grovt skattebrott under åren 1995-97.

– Efter vad vi fått fram hittills rör det sig om minst 600000 kronor i undanhållna skatter under de tre åren, avslöjar P-G Hansson.

12 december -98:IFK Kristianstads ordförande, den pensionerade personalchefen i Kristianstads kommun, Ingemar Fagerström meddelar att han tänker avgå vid nästa årsmöte. Ingemar Fagerström säger att misstankarna om skattebrott är en bidragande orsak till att han avgår.

13 oktober 1999:Ingvar Edvardsson väljs till ordförande i IFK.

1 september 2000:Kristianstadsbladet avslöjar att klubbens dom har fallit: IFK är skyldigt staten 2,2 miljoner kronor. ”IFK ska inte gå i konkurs. Vi ska kämpa”, säger Ingvar Edvardsson.

25 oktober:IFK ställer in betalningarna och anlitar Roland Jensen, affärsjurist på revisionsbyrån Ernst & Young, för att försöka ordna upp krisen.

4 januari 2001:I ett sista försök att rädda klubben träffar IFK den gamla styrelsen för att se om dessa är villiga att ekonomiskt hjälpa till. Gensvaret är positivt.

16 januari:IFK Kristianstad och kronofogden träffas på Kronofogdemyndigheten i Malmö. ”Det känns som vi tog ett steg tillbaka. Tyvärr, tyvärr…men nu är slutet nära, suckade Ingvar Edvardsson.

24 januari:IFK lämnar in en begäran om ackordsuppgörelse till Kronofogdemyndigheten i Malmö. IFK erbjuder 1,3 av den 2,2 miljoner stora skulden. ”IFK har vänt ut och in på sig själva. 1,3 miljoner kronor är så mycket som vi kan skaka fram”, säger Roland.

6 februari:Kronofogden säger nej till IFK:s begäran om skatteackord.

Annons

28 mars:IFK har möte på eftermiddagen och en timme senare betalas 1,7 miljoner kronor in till IFK:s konto. Kronofogden i Malmö får i samtidigt kvitto på transaktionen. Därmed är hela skatteskulden betald och konkurshotet över för den här gången.

2 februari 2002:Ingvar Edvardsson avgår som ordförande. Lennart Nilsson tar över ordförandeklubban.

13 april:IFK Kristianstad vinner kvalet mot Kärra från Göteborg med 31–28, sammanlagt 62–53, och är tillbaka i division I efter en säsong i division II.

3 juni:IFK surfar inte direkt på någon framgångsvåg. Nyförvärven lyser med sin frånvaro och marknadsgruppen har havererat. Lennart Nilsson kallar därför till krismöte på kansliet för att diskutera arbetet med att sjösätta en ny organisation. Men det brådskar.

Patric Nilsson

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons