Annons

Amerikanske ”stjärnan” fick KIKen

ISHOCKEY För en dryg vecka sedan anlände amerikanen Ted Suihkonen till Sverige och Kristianstad. Igår åkte han hem. Kristianstads IK gav honom kicken. Han höll helt enkelt inte måttet.
Sport • Publicerad 25 augusti 2001

– Vi sökte en ”nummer ett” och det var definitivt inte Suihkonen, säger Curt Berglund.

– Det var en duktig hockeyspelare och han kunde nog tillhört de fem bästa i laget, men det var inte det vi sökte. Vi sökte ”nummer ett”, en spelare som kunde lyfta laget rejält...

Annons

Ryktet säger att Ted Suihkonen är KIK:s dyraste nyförvärv någonsin, något som Curt Berglund dementerar men han håller med om att han inte är billig och värd de stora pengar som det trots allt handlar om. På papperet är Ted Suihkonen enormt välmeriterad. Åtta landskamper i ett av USA:s landslag, där han gjort sju mål och åtta assist. Flera säsonger i högsta collegeligan, UAA, med ett lag från Alaska.

Och så: det senast året i Alta Badia, ett lag i Italienska andraligan, där han gjorde 38 mål och 30 assist på 24 matcher.

Meriter som gjorde att KIK-ledningen hade högt ställda förväntningar på amerikanen.

Förväntningar som han inte har infriat.

– Han har bara fått två matcher, men både ni och vi har sett att han inte kommer att bli det lyft för laget som vi ville. Han skulle vara en utpräglad måltjuv och det är han inte.

– Då är det bättre att skicka honom nu, än att vänta. Det tycker åtminstone jag, det vittnar om handlingskraft från KIK...

nMen ser ni inte det som ett misslyckande att ni plockat hit en spelare, som ni trott mycket på. Sen visar det sig att han inte håller måttet?

– Absolut inte. Jag tycker att vi agerat helt rätt. Vi har haft en reträttväg ut ur affären och det är bra att vi fattat det här beslutet nu. Det är trots allt en månad kvar till säsongen börjar...

nVad sa Ted när han fick beskedet?

– Han visste om spelreglerna. Han ville gärna stannat och kunde till och med tänka sig att göra det för en billigare peng. Men det löser inte problemet. Vi ville ju ha en ”nummer ett”, förklarar Berglund.

Annons

– Och förstod jag hans agent rätt så hade han redan en ny klubb på gång. I Danmark om jag inte minns helt fel... Igår kunde Kristianstadsbladet avslöja att anfallaren Johan Jacobsson var på väg till Malmö IF och nu skickar klubben hem Ted Suihkonen.

Det gör att KIK-ledningen är på jakt efter en ny forward – på jakt efter en ersättare för amerikanen.

nHar ni någon spelare på gång?

– Vi har långt gångna förhandlingar med ett par spelare och det kommer att bli klart inom de närmaste dagarna, säger Berglund.

nÄr det en svensk eller en utländsk anfallare?

– Den ene är svensk, den andre utländsk. Det är två bra spelare.

nEn nummer ett?

– Det tror jag.

Det trodde KIK-ledningen om Ted Suihkonen också, när man plockade hit den landslagsmeriterade centern.

Det var han inte.

Efter en dryg vecka fick han åka hem.n

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons