Annons

Än är Andre Agassi inte mätt på tennis

TENNIS MELBOURNE. Han har vunnit US Open och Franska mästerskapen. Han har vunnit Wimbledon och Australian Open. Han har varit en av världens bästa i tio år. Andre Agassi har... ...snart gjort sitt?
Sport • Publicerad 15 januari 2001
Andre Agassi är inte mätt på tennis än – trots att han tillhört världens bästa tennisspelare i tio år. Nu siktar han på att upprepa bedriften från i fjol och vinna Australian Open i år igen. Bild: SCANPIX
Andre Agassi är inte mätt på tennis än – trots att han tillhört världens bästa tennisspelare i tio år. Nu siktar han på att upprepa bedriften från i fjol och vinna Australian Open i år igen. Bild: SCANPIXFoto: Inte nöjd än.

–Jag har mycket stor tennis kvar inom mig, säger den före detta världsettan.

Agassi ger svaret efter sin inledningsmatch i Australian Open mot tjecken Jiri Vanek. En enkel seger med 6–0, 7–5, 6–3 tog honom förbi det första hindret i ambitionen att försvara sin titel från förra året i Melbourne, och efteråt talar Agassi inte bara om vad han nyss presterat – utan även om vad han har för chanser i framtiden.

Annons

För särskilt mätt på tennis – det är han inte.

Inte än.

–Jag känner fortfarande att tennisen är viktig för mig, säger Agassi och lägger armarna i kors mot bordskanten vid podiet.

Hans hår är kort stubbat som för att dölja den glesa hårväxten, och hans blick är mörk och intensiv – om än inte riktigt lika glödande som förr. Andre Agassi fyller 31 i april, han är en veteran på touren och han har redan vunnit allt som går att vinna. 1992, i Wimbledon, vann han sin första Grand slam-titel, och därefter har han bockat av Australian Open (1995 och 2000), Franska mästerskapen (1999) och US Open (1994 och 1999) och blev den femte spelaren i tennishistorien att ta hem samtliga fyra Grand slam-titlar i karriären. Dessutom har han tre Davis Cup-segrar med USA, från 1990, 1992 och 1995.

Agassi har upplevt allt, och framgången skulle kunna ha ett pris. Det är han medveten om:

–När man vinner mycket blir det rutin över det och allt annat blir svårare att acceptera.

Men:

–Jag har fortfarande kvar min motivation. Jag känner fortfarande att jag skulle gå miste om alldeles för mycket om jag skulle lägga min fokus på annat än tennisen redan nu.

Tillsammans med den ett år yngre Pete Sampras har Agassi varit ATP-tourens reklampelare i mer än tio års tid. Han kom fram som tonåring och skakade om tennisetablissemanget med sin frispråkiga stil, med sitt långa hår, sina korta tröjor och den bara magen, med sina örhängen och sina färggranna kläder.

Andre Agassi blev en av tennisens största profiler. Nu knackar andra på hans axel för att be honom kliva åt sidan.

Annons

Det ser Agassi, sjätterankad efter fjolåret, som en utmaning.

–Om jag inte uppriktigt trodde att jag kunde slå de bästa spelarna skulle jag inte fortsätta, säger han.

Och att han kan slå alla andra – det vill Agassi visa i Australian Open.

Där trivs han.

–Det handlar mycket om hur förhållandena passar just dig själv och vilket självförtroende du har i en viss tävling. Jag har haft så många bra resultat att det är svårt för mig att inte tro på mig själv här i Melbourne, säger den tvåfaldige mästaren.

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons