Anders Linderoth vilar ut i Stockholm

FOTBOLL I söndags lämnade Anders Linderoth uppdraget som chefstränare för Stabaek i allnorskan. I går träffade Bladetsporten honom i Stockholm. Här vilar han ut tillsammans med resten av familjen.
Sport • Publicerad 2 juni 2001

– Det har varit en jobbig säsong och när jag upptäckte att jag inte fick ut det jag ville av spelartruppen så fanns det bara en väg, att säga upp sig. Det är trots allt jag som är ansvarig, säger Anders.

Vi träffas utanför Stureplan. Kanske inte rätt miljö för två lantisar från Kristianstad. Anders är precis som jag uppväxt i Kristianstad – men där slutar likheterna.

Exproffset och Guldbollenvinnaren har även haft en framgångsrik period som tränare – fram till för en vecka sen. Då åkte Stabaek på en riktig smäll i Tippeligan – 1–8 mot Brann. Ett resultat som fick Linderoth att agera.

Han sa helt enkelt upp sig från sitt kontrakt som sträckte sig fram till november 2003.

– Det är säkert många som anser att jag är en idiot, ekonomiskt förlorar jag stora pengar. Men jag fungerar inte så. Jag vill göra resultat, utveckla spelarna och när jag kände att det inte längre gick så var det lika bra att säga upp sig. Frånsett fiaskot mot Brann har Stabaek inte gjort bort sig – långt därifrån. De ligger på sjätte plats i tabellen – en poäng från Molde på tredjeplatsen.

Faktum är att klubben inte inlett säsongen så här bra någon gång tidigare.

– Men vi borde haft sex–sju poäng till för att jag ska vara nöjd, säger Anders.

Ligger det någon konflikt bakom beslutet?

– Det är klickbildningar i truppen som gör att vi inte fungerar som lag. Det är en massa individualister och många har åsikter. Och som tränare har jag fått ta mycket skit, och det har gjort att jag känt mig sliten och trött större delen av våren.

Du ångrar dig inte?

– Absolut inte. Hälsan måste gå först. Beskedet slog förstås ner som en bomb i Norge. Och redan samma kväll ringde telefonen oavbrutet. Liksom den gjort resten av veckan.

– I början var det journalister, men sen har mina tränarkolleger hört av sig för att höra hur jag mår. Senaste idag ringde Tommy Söderberg.

Vad tänker du göra nu?

– Nu ska jag ta det lugnt, åka runt och titta på matcher.

Flyttar ni hem till Sverige?

– Inte med en gång. Vi kommer att bo kvar i Oslo till slutet av november, sen får vi se var man hamnar. Jag tänker inte sluta som fotbollstränare utan bara ladda batterierna.

Några klubbar som hört av sig?

– Det har jag ingen kommentar till. I höst ska jag lyssna, sen får jag ta ställning efter det. Men jag är öppen för alla anbud.

Mjällby AIF?

– Ha, ha. Dom har väl tränare.

Nästa vecka lämnar Anders och Viola Oslo för ett par dagars semester i Sibbhult – här bor Anders föräldrar.

– Vad som är hemma? Tja, det är trakten kring Kristianstad och Listerlandet. Men vi har ingen sommarstuga eller så, utan vi bor hemma hos mina föräldrar. Vi kommer in på landslaget – och kvällens viktiga landskamp mot Slovakien. Anders är optimist.

– Sverige brukar vinna måste–matcher, och det tror jag att vi gör den här gången också.

Vad säger du om Tobias. Tror du att han får spela?

– Jag snackade med Söderberg och enligt honom hade Tobbe varit duktig på träningarna. Men jag tror trots allt att förbundskapterna väljer att starta med Stefan Schwarz, säkerheten främst.

Ja, vad säger du om landslaget. Offensivt händer det inte mycket?

– Det ser ut som att spelarna inte vågar släppa loss, att de inte vågar ta några risker. Det är lite tråkigt, för kvalitén finns där, det är jag övertygad om, säger Anders som inte skriver under på den kritik som många vill ge förbundskaptenen Lars–Tommy.

– När det gäller landslaget är resultaten A och O. Det viktigaste är att man tar sig till VM- och EM-slutspel, spelet får komma i andra hand.

– Titta på Norge. De sparkade fotboll under Drillos ledning, men de gick till de stora mästerskapen. Nu försöker de rulla boll, och åker på en massa stryk. Inte blir folk gladare av det.

Själv då. Ditt namn brukar dyka upp när det diskuteras om en ny förbundskapten?

– Jag tror inte jag passar för det. Jag vill vara ute på träningsplanen varje dag med grabbarna. Det är en stor omställning för en tränare att bara träffa spelarna vid landslagssamlingarna. Det har inte minst Svennis bekräftat, säger Anders Linderoth, som tänker vara tillbaka som tränare i vår.

Frågan är i vilken klubb?

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.