Anders Svensson går till Helgonen i Southampton

Sport Artikeln publicerades

FOTBOLL Med Sveriges mest finkalibrerade högerfot, sug efter succé även i proffsvärlden och inte minst med en grann femma i standardprovet i engelska i trean har Anders Svensson alla förutsättningar i sin nya klubb – Southampton.

–Det här känns helt rätt, sade han på Landvetter på måndagen inför resan till sydkusten ett antal miles sydväst om London och läkarundersökning och kontraktsskrivning.
Det är många klubbar och agenter som ryckt i den gulsvarta. Fiorentina, Verona, Metz, Celtic, är namn som surrat flitigt i rykteskupan.
Svaret blev, när Elfsborg till sist befriade Anders Svensson från den lika omotiverade som onödiga munkavlen, som väntat Southampton.
–Jag har visserligen aldrig varit där, men klubben har visat äkta intresse, den är lagom stor och jag har pratat med många, både klubbfolk och svenskar i England, säger Anders Svensson, 25 i juli.
–Dessutom var budet bra. Elfsborg är förloraren i affären på grund av en märklig kontraktsskrivning, men också vinnare eftersom det trots allt trillar in ett antal miljoner.
I Hestrafors, varifrån Anders kom, var det däremot dobbarna i taket på måndagen.
Southamptons och Elfsborgs uppgörelse landade på 750 000 pund, vilket motsvarar ungefär 11,3 miljoner svenska kronor.
Det är, om inte rena realisationspriset, så i alla fall ett rejält lågpris för den svenske, framgångsrike landslagsmannen.
Den här gången slapp han i alla fall bli ombedd att provspela, vilket Sunderland i brist på finkänsla och analys gjorde när boråsaren senast var i England för att nosa på proffslivet.
Det blev heller aldrig någon affär.
–Vi ärvde ett kontrakt som sade att Anders kunde gå om klubben bara fick fem miljoner, säger fotbollsansvarige Thomas Nyberg till TT om varför klubben inte lyckades få mer än elva miljoner.
–Marknaden kände till detta, och det satte prägel på prislappen.
Med tanke på förutsättningarna betraktas utfallet trots allt bra av Elfsborgs-ledningen. För Anders Svensson torde kontraktsituationen ha varit en fördel, eftersom det då fanns mer pengar kvar till honom i den påse som Southampton hade med sig i förhandlingarna.
Hur mycket han får när han nu skriver på ett fyraårskontrakt med klubben, vill han dock inte berätta.
För Kent Carlzon, agenten, är Southampton ett trappsteg för Anders Svensson på väg mot europeiska storklubbar.
Anders Svensson kommer till en klubb, ”The Saints”, som satsar.
Exempelvis ska en ny arena snart stå klar för motsvarande 480 miljoner kronor och med plats för 33000 åskådare. Klubben letar dessutom efter ny manager efter tillförordnade Stuart Gray. Gray är den som lobbat och jobbat för Anders Svensson tillsammans med förre Leedsspelaren Terry Cooper och John Mortimer, som bägge arbetar med rekrytering.
Att Gray kanske snart stiger åt sidan är inget som oroar.
–Jag har fått många indikationer på att jag ska få spela där jag är bäst, säger Anders Svensson.