Annons

Andersson: "Hoppas få ut mer av vårt eget spel"

Extremt defensiv och taktisk kadaverdisciplin gav en poäng i premiären i Sevilla.
Nu är landslaget i S:t Petersburg.
Mer finess, fantasi och farligheter framåt mot Slovakien?
Fotboll • Publicerad 17 juni 2021
Förbundskapten Janne Andersson vill se ett delvis annat spel mot Slovakien i S:t Petersburg.
Förbundskapten Janne Andersson vill se ett delvis annat spel mot Slovakien i S:t Petersburg.Foto: Erik Simander/TT
Sebastian Larsson under landslagets förmiddagsträning i Göteborg.
Sebastian Larsson under landslagets förmiddagsträning i Göteborg.Foto: Björn Larsson Rosvall/TT

Den mållösa EM-premiären mot Spanien i måndags delade nationen.

På ena sidan kritikerna som hade hoppats på mer underhållning, större mod och inte att till varje pris hålla nollan.

Annons

På andra sidan pragmatikerna med förhållningssättet att blottar man sig mot Spanien i Spanien får man smisk. Bättre 0–0 och trist än 2–4 och en rolig kväll. Typ.

Men på en punkt tycks alla ha varit överens. Bättre kan det här landslaget, oavsett motstånd. Janne Andersson avviker inte från den gängse uppfattningen.

– Vi mötte ett Spanien som gick väldigt högt på oss och vi löste inte deras förstapress tillräckligt bra i den matchen, men här hoppas jag att vi ska kunna ha mer boll och på så sätt kunna använda mer av våra offensiva kvalitéer.

Andra verktyg

– Det ska bli spännande. De (Slovakien) gjorde ett bra resultat mot Polen och har några individuellt skickliga spelare. Jag tycker att vi har ganska bra koll på dem och hoppas att vi, så klart, kan få ut mer av vårt eget spel än vad vi fick mot Spanien.

Att det blir taktiska ändringar står klart.

Andersson:

– Ja, ja, det är ett helt annat motstånd. Jag vet inte exakt hur Slovakien tänkt spela men tittar man på hur de spelar normalt – det Spanien gjorde var att de var väldigt aggressiva och högt upp i banan och det jag inte var nöjd med var att vi inte kom loss – men nu räknar jag med att vi får bygga mer spel själva och att de inte går lika högt på oss.

– Då är det andra verktyg i verktygslådan som måste fram. Jag hoppas att vi kan våga mer och ta fler initiativ på motståndarens planhalva.

Lagkaptenen Sebastian Larsson sprang och bröt, skickade undan, bröt och sprang på Estadio La Cartuja. Nu vill han ha bollen lite oftare – och göra något vettigt med den. Att ställa om till ett offensivare spel ser han inga problem med.

– Vi tar med oss vår flexibilitet i sättet att spela. Det finns bitar i spelet mot Spanien som vi hade velat göra bättre med bollen. Men vi hade en enorm respekt för det otroliga arbete vi var tvungna att göra och vi accepterade det.

"Härlig känsla i gruppen"

Annons

– Det är en härlig känsla i gruppen och en boost att vi fick med oss en poäng i en så tuff öppningsmatch. Nu är det en helt ny match, ny motståndare, nya förutsättningar. Nu laddar vi för det.

– Vi har visat flera gånger att vi är flexibla och kan hantera olika sorters matcher beroende på vad vi måste göra för att få med oss ett resultat. Förhoppningen är att vi ska klara det i morgon också, säger Larsson till SVT.

TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons