Andra halvlek i KFF-målet

Kristianstad Artikeln publicerades

Lite ny bevisning, men framförallt är det en annan bedömning som åklagarna hoppas på. På måndagen inleddes hovrättsförhandlingarna om den påstådda matchfixningen i Kristianstads FF.

– Dags för andra halvlek, sa åklagaren Thomas Forsberg fyndigt när han och kollegan Johan Lindmark på måndagsmorgonen stegade in i hovrättens lokaler i Malmö.

De skakade glatt hand med Jonas Carlsson och Thomas Magnusson, försvarsadvokater till Landskronabon respektive Växjöbon – de två huvudåtalade männen som misstänks ha organiserat matchfixningen, tjänat pengar på den och pressat och hotat spelarna.

När rättegången startade några minuter senare var det mindre muntra och mer allvarsamma miner från alla inblandade. I åklagarnas beskrivning av gärningarna var det mesta sig likt i sak från tingsrättsförhandlingen. Åklagarna tog dock spjärn mot den friande domen för alla åtalade i Kristianstads tingsrätt. Man anser att hovrätten bör utgå från vad spelaren berättat och sedan titta på stödbevisningen, inte tvärtom.

  – Det är [spelaren som erkänt] som är bevisningen. Tingsrätten har gjort lite märkligt, som jag kommer att gå in på när jag pläderar, i att de har prövat stödbevisningen före det att de prövar [spelaren som erkänt]. De har kommit till märkliga slutsatser, säger Johan Lindmark.

  En ny stödbevisning är de telefonkontakter som de tre KFF-spelarna haft med en tidigare KFF:are, som i målet påstås vara medhjälpare och mellanhand till organisatörerna.

  En dag hösten 2013, fyra dagar före den första fixade matchen, har mellanhandens mobiltelefon, inom loppet av en timme och tio minuter, kontakt med samtliga tre KFF-spelare. Mellanhanden har tidigare förnekat att han haft kontakt med spelaren som erkänt.

  – Det var inga samtal överhuvudtaget. Det var korta uppringningar, om det kan vara att mobilen var utlånad eller något. Det är i varje fall inget som förändrar bilden, säger Anders Tolke till Kristianstadsbladet.

  Han är försvarsadvokat för den tidigare KFF:aren tillika åtalade mellanhanden. Hans klient har dömts för medhjälp till givande av muta av Göta hovrätt i Sveriges första matchfixningsmål. En dom som advokaten menar är fattad på indicier.

  Åklagaren Johan Lindmark ser det ur ett annat perspektiv när han noterar att både Växjöbon och mellanhanden är åtalade i samma mål.

  – Vi har två personer som är dömda för matchfixning. En i Norge och en i Sverige. Det första matchfixningsåtalet i Norge och det första i Sverige. Nu sitter de här, båda två samtidigt, säger Johan Lindmark.

  Under de fyra dagar som rättegången pågår ska hovrätten se och lyssna på uppspelningar av förhören med de tilltalade och vittnena från tingsrätten. Nästa vecka kommer parterna tillbaka till rättssalen, under slutpläderingarna.

  Fakta

  Händelserna

  Hösten 2013

  Enligt åtalet dras planen upp vid ett möte i Kristianstad mellan tre spelare i KFF, en mellanhand som tidigare varit spelare i laget och en matchfixare från Växjö. Spelarna ska göra en dålig match och för det få " liten peng".

  Matchen går inte som planerat – KFF vinner. Spelarna pressas då, enligt åtalet, på 50 000 kronor vardera och tvingas att delta i ytterligare en match. Spelaren som erkänt lyckas inte heller då med sitt uppdrag att förstöra för det egna laget.

  Våren 2014

  Spelaren som erkänt blir uppsökt för att delta i en tredje match. Han skickar ett sms till den andra matchfixaren, en Landskronabo, om att uppdraget han fått är omöjligt att utföra. Men under matchen lyckas han ändå att göra just det.

  Juni 2015

  Spelaren blir, enligt åtalet, uppsökt av Landskronabon som kräver 200 000 kronor av honom som ett skadestånd för sms-meddelandet. Anledningen är, enligt spelaren, att polisen beslagtagit Landskronabons telefon och att han kan åka dit.

  Visa mer...

  De åtalade

  Växjöbon

  44-årig man utpekad som organisatör och åtalad för att ha mutat spelarna, utpressat och tvingat dem till fler läggmatcher samt försökt utpressa och hotat Spelare 1.

  Dömd för matchfixning i Norge. Beskrivs som en storspelare som omsatt 50 miljoner kronor på vadhållning under 1,5 års tid. Hävdar att Spelare 1 varit skyldig honom pengar för spel på hästar.

  Landskronabon

  35-årig man utpekad som organisatör och åtalad för att ha utpressat och tvingat spelarna till fler läggmatcher samt försökt utpressa och hotat Spelare 1.

  Beskrivs som en storspelare. Förekommer i flera utredningar om grova brott och har pekats ut som delaktig i organiserad brottslighet. Hävdar att Spelare 1 haft en skuld till Växjöbon.

  KFF-spelare 1

  Åklagarens huvudvittne. Åtalad för att ha tagit emot muta och den enda som erkänner sin och alla andras inblandning. Åklagaren kan tänka sig ge honom villkorlig dom, inte fängelse.

  Hävdar att han ställde upp på den första matchen för att hjälpa Spelare 2 ur en skuld som denne hade till matchorganisatörerna.

  KFF-spelare 2

  Åtalad för att ha tagit emot muta. Förekommer i telefonsamtal med Landskronabon, där den senare säger att "han har inte gjort sitt". Åklagaren menar att det syftar på att Spelare 1 ska ställa upp på fler uppgjorda matcher. Kommer inte ihåg samtalet men säger att han känner Landskronabon.

  KFF-spelare 3

  Åtalad för att ha tagit emot muta. I utredningen finns det telefontrafik mellan hans telefon och Landskronabons. Själv hävdar han att han inte hört talas om Landskronabon förrän under polisutredningen.

  Tidigare KFF-spelare (mellanhand)

  Åtalad för grovt givande av muta. Pekas ut som mellanhanden mellan organisatörerna och spelarna. Tidigare dömd för medhjälp till givande av muta i en annan klubb, gällande matchfixning.

  Visa mer...