Andreas Jakobsson – ute ur kylan

FOTBOLL Det var spelaren som förbundskaptenerna glömde. Men ett telefonsamtal kan betyda så mycket, till exempel en landslagsplats mot Owen och Beckham. Fråga bara Andreas Jakobsson.
Sport • Publicerad 7 november 2001

Han var en av de spelare som stod och stampade utanför landslagsdörren.

När Andreas Jakobsson förra året lämnade Helsingborg för Hansa Rostock var det ännu mera naturligt att han skulle få chansen – men så blev det inte. Landskamperna kom och gick, men utan Andreas Jakobsson i truppen.

–Då i Helsingborg var jag aktuell för landslaget, sedan efter att jag flyttade ned var det snarare som det avtog och till slut var det som att det var helt borta, säger han.

När nu landslaget samlas för träningsmatch mot England och Sven-Göran Eriksson finns han med i truppen som åker till Manchester.

Det känns som en evighet sedan sist, men är nästan exakt två år sedan. Då, i Sydafrika, förlorade Sverige mot hemmanationen med 0–1 och sedan dess har Andreas Jakobsson stått utanför landslaget.

De få tillfällen som givits har försvunnit på grund av otur – eller viktigare saker än fotboll.

–La Manga-turneringen fick jag tacka nej till på grund av en bristning i låret, sedan är det någon landskamp som krockat med att vi skulle ha tillökning i familjen. Han visste att återbuden till Englandsmatchen varit många och tunga som Patrik Andersson, Olof Mellberg och Klebér Saarenpää men reaktionen var ändå inget annat än förvåning.

–Det är klart att man blev överraskad när Lagerbäck ringde. Det är en otrolig ära att bara komma med i truppen och dessutom ett kvitto på att det gått bra här i klubblaget.

För Hansa Rostock går det upp och ned, för Andreas Jakobsson har det gått mestadels uppåt. Han har fått rollen som libero i försvaret. Tyska journalister ser honom som en av lagets bästa spelare.

–Jag ska vara som en säkerhetslina och styra de andra försvarsspelarna, det hänger väl ihop med att jag är hyfsad på att läsa spelet, säger han.

Hur är det att komma till ett nytt lag, ett nytt land och förväntas att axla en sådan dominant roll?

–Det har gått bra, alla hjälps åt när det kommer nya spelare, på det sättet är Hansa en otroligt bra klubb, jag tror inte att jag hade fått så många chanser i någon annan klubb i Tyskland. För Hansa Rostock är ett undantag i Bundesliga.

Det finns en orsak att gatorna är fulla av människor, även när det är en tidig torsdagseftermiddag. Arbetslösheten i Rostock är cirka 20 procent, men fotbollen är mer en ett tidsfördriv, det är också en form av identitet i staden som ligger i före detta Östtyskland.

–Många lever för fotbollen här och stöttar laget i med- som motgång. Det är ett enormt intresse inte bara i Rostock utan i hela regionen.

Från Ostseestadion och till Old Trafford i Manchester är steget långt.

–Owen, Beckham, det är ju spelare man bara sett på tv tidigare. Det ska bli helt fantastiskt...

–...om jag får spela alltså.

Av Tobias Österberg, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.