Andreas Mikkelsen får norrmännen att hoppas

Karlstad Artikeln publicerades
Norrmannen Andreas Mikkelsen var snabbast under den första dagen i Rally Sweden.
Foto:Tommy Svensson
Norrmannen Andreas Mikkelsen var snabbast under den första dagen i Rally Sweden.

Det är norskt i topp i Rally Sweden. Volkswagens tredjeförare Andreas Mikkelsen leder sedan konkurrenterna turats om att besöka snövallarna.

– Leder jag?, sa den förvånade norrmannen efter tävlingens första hela dag.

När nästan hela första dagen av Rally Sweden var avklarad var det annars enligt formulär 1A, tre WRC-VW i toppen med världsmästare Sebastien Ogier i ledning, Jari-Matti Latvala tre sekunder efter och så påläggskalven Mikkelsen lite längre ner som trea.

Men så plötsligt förändrades allt på dagens näst sista sträcka i Torsby. Först bromsade Ogier lite för sent och blev hängande i snövallen i över halvminuten.

Upplagt för Latvala att passera alltså, och det gjorde han också. Men en liten stund senare var det finländarens tur att hamna i snövallen, bara 500 meter före sträckmålet. En besviken Latvala berättar:

  – Efter en lång raksträcka kom vi lite för fort in i en högerkurva. Jag såg gruset i spåret och trodde att det skulle greppa bättre än vad det nu gjorde. Bakändan slog i snövallen och drog sedan även in fronten och plötsligt var hela bilen ute i snön, suckade finländaren.

  Innan åskådarna fått upp bilen hade finländaren tappat över åtta minuter och är borta från allt vad toppstrid heter. Istället stod plötsligt Andreas Mikkelsen och kartläsaren Ola Fløene som rallyledare och det var en minst sagt förvånad norrman som tog emot beskedet. Att Latvala var borta hade han koll på när han passerade, men att även Ogier fått problem blev en positiv nyhet.

  - Leder jag, undrade Mikkelsen förvånat

  - Okey det gör ju det hela mycket intressant, tråkigt för dom men känner jag Ogier rätt så ger han inte upp.

  Att Andreas var tippad att vara på pallen var ingen överraskning efter tredjeplatsen i VM-premiären Monte Carlo Rallyt, men att norrmannen skulle vara i ledning efter första dagen var oväntat. Dessutom kör han fjolårsversionen av WRC-Polon vilket gör prestationen ännu större. Ner till Ogier är det runt tjugo sekunder, ett tidsgap som absolut inte är omöjligt att köra in för fransmannen i sin jakt på en andra seger i Rally Sweden.

  – Som jag sa Ogier ger aldrig upp, underströk den lätt förvånade rallyledaren Andreas Mikkelsen.

  Nu är det tätt bakom ledar-Polon med bland annat en annan överraskning, belgaren Thierry Neuville, Hyundai, och så ytterligare en norrman, Mads Östberg, Citroen. Den här trion kommer nu att jaga Mikkelsen och där Ogier är den som har störst chans att ge norrmannen en fight om segern.

  Svenskhoppet Pontus Tidemand i WRC2-klassen inledde med att sätta snabbaste tid på torsdagens sträcka på Färjestads Travbana inför storpubliken på åtskilliga tusen. Väl ute i rallyskogen tog Pontus det medvetet lite lugnt eftersom planen var att ladda på andra gången sträckorna skulle köras. Tidemand höll ändå andraplatsen bakom rutinerade finnen Jari Ketomaa. Vid serviceuppehållet i norska Kirkenaer förklarade Pontus att allt gick enligt plan.

  – Jag tror att mina däck har mer kvar att ge nu på andra rundan och det är läge att öka trycket!

  Tyvärr höll inte planen, på sträcka sju bromsade Pontus lite sent drog i snövallen och plötsligt blev det snöskottning i stället för toppstrid.

  – Sådant som händer när man går för fullt, men självklart är jag väldigt besviken.

  Nu ligger Pontus sjua och har över fem minuter upp till en pallplats. Leder gör Ketomaa och bäste svensk är i stället värmlänningen Fredrik Åhlin som håller tredjeplatsen. En placering han är nöjd med även om motorstoppet i starten på Torsbysträckan irriterade eftersom tio sekunder försvann innan Fiesta-motorn åter gick igång. Ett misstag som innebär att han kunde varit tvåa istället då det bara skiljer knappt tio sekunder upp till andraplatsen.

  – Det är inget att hänga upp sig på, fortfarande återstår väldigt mycket rally innan vi går i mål på söndag, konstaterade en nöjd Fredrik.