Annons

Anna Hassö får svårt att nå EM

RIDSPORT Det blev svensk seger i Malmös internationella fälttävlan. Anna vann. Tyvärr inte Hassö. Utan Nilsson.
Sport • Publicerad 27 augusti 2001

Anna Nilsson vann före idel OS- och mästerskapsryttare från Australien, Tyskland och Finland.

–Jag trodde det skulle bli svårare att hålla tiden, min häst är i tyngsta laget för fälttävlan, sade Anna Nilsson till TT, som nu hoppas ta en plats i laget till EM i franska Pau den 11-14 oktober.

Annons

Terrängbanans 4200 meter över 30 hinder skulle ridas på 7 minuter och 6 sekunder för att undvika straffpoäng. Anna red in på 7.01, samma tid som Inken Johannsen från Tyskland, också hon felfri. Men Anna hade bättre dressyrpoäng i bagaget från i fredags och det avgjorde. Kristianstadryttaren Anna Hassö låg på sjätte plats inför terrängen där det länge såg ut som hon skulle ta ledningen. Ett litet missförstånd på ett av de sista hindrena ledde dock till en avfallning. Enligt förbundskapten Lars Christensson är dock Hassö (bilden) fortfarande en av de aktuella ryttarna inför EM.

Anna Nilsson däremot tog definitivt ett steg närmare EM genom att rida en felfri terräng och försvara sin ledning från lördagens dressyr och hoppning. Belöningen blev 80000 kronor, bästa svenska kvinnliga ryttare och dessutom, då hästen Beach Star är en egen uppfödning, pris för bästa svenskuppfödda häst.

Anna ledde efter dressyr och banhoppning och gick därför ut i terrängen som sista ryttare. Att tvåan och största konkurrenten, svenska mästarinnan och OS-ryttaren Linda Algotsson, ridit omkull uppfattade hon aldrig.

Linda Algotsson reste sig direkt, fick hjälp att fånga in hästen, satt upp och fortsatte. Men med 60 straffpoäng och en klocka som tickat på kunde hon inte försvara sin andraplats utan halkade ned till 29:e. Tobias Grönberg klev närmare EM-laget med sin sjätteplats på Venus de la Comtee. Han startade två hästar och lotsade båda felfritt och snabbt runt banan. Amaretto var dock chanslös med hela fem rivningar i protokollet från lördagens banhoppning.

–Terrängbanan här är mycket fin med rejäla men schyssta hinder och långa galoppslingor fastän området är ganska litet, sade Tobias Grönberg.

När det gäller EM-truppen är inget klart. Enligt Christensson ska de aktuella ryttarna rida en till tävling i Tyskland innan det slutliga beskedet kommer. De svenskar som är bosatta i England som Dag Albert och Anna Lidar rider en sista kvaltävling i motsvarande svårighetsgrad där. Även Fredrik Jönsson och Annika Claesson är aktuella.

Tyska trean Bettina Hoy hälsade från sina lagkamrater och maken flerfaldige OS-medaljören Andrew Hoy att tävlingsplatsen vid Ribersborgsstranden känns perfekt med sitt centrala läge i Malmö.

–Det är bra att ta sporten till folket i stället för tvärtom, som det blir för många fälttävlansbanor, sade hon.

Det internationella ridsportförbundet FEI vill att det här nästa år arrangeras en deltävling i fälttävlans världscup. Tävlingsarrangören har också sökt EM för 2005, vilket skulle bli det första i Sverige. Antalet besökare uppskattades till ca 15000, det vill säga dubbelt så mycket som förra året.

Av Alexandra Leander
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons