Annons

Anna Hassö laddar för medalj i EM i fälttävlan

RIDSPORT IRLAND För fyra månader sedan krossade hon bäckenet i Badminton. I dag startar fälttävlansryttarinnan Anna Hassö EM på Irland.
Sport • Publicerad 18 september 2003

– Det har gått mycket snabbare att komma tillbaka än vad jag trodde, säger 38-åringen och kisar mot den irländska solen.Det var i början av maj den svåra olyckan hände. Anna Hassö och hennes Son of a Bitch närmade sig slutet på en av världens svåraste terrängbanor, Badminton i södra England. Ekipaget var felfritt när häst och ryttare missförstod varandra framför vattenhindret.

Son of a Bitch hade inte en chans att klara den stora stocken. Han trillade över hindret, föll ned i vattnet och landade ovanpå sin ryttarinna. Anna Hassö fördes från tävlingsområdet i ambulanshelikopter.Hon opererades i England och har numera sju skruvar och en metallplatta i höften.

Annons

I mitten på juli red hon igen. 10 augusti tävlade hon. Ytterligare några veckor senare kom hon fyra i världscuptävlingen på Ribergsborg på Son of a Bitch. När sedan en av de EM-uttagna hästarna blev sjuk tog förbundskapten Jan Jönsson ut mästerskapsrutinerade Anna Hassö till EM i Punchestown på Irland.

Anna Hassös väg tillbaka till tävlingsbanorna var oväntat lätt. Det svåraste var faktiskt dressyren.

–Det gjorde jätteont i höften när jag red i dressyrsadeln i början, säger ryttarinnan. Att rida mot stora, fasta hinder igen var däremot inga större problem – inte ens mentalt.

–Nej. Inte alls faktiskt. Men jag red den lägsta klassen på en häst som jag litar på första gången jag tävlade.

Skånskan ska rida både individuellt och i lag på EM. Och det är lagtävlingen som är viktigast för henne. En OS-plats står på spel. De tre bästa lagen från EM – förutom England och Frankrike som redan är klara – blir direktkvalade.

–Det blir inte tal om att chansa lite för att kanske få en bättre individuell placering. Vi är här för att kvala till OS, säger Anna Hassö och får medhåll av sina lagkamrater.

Magnus Gällerdal på Music Man och Anna Hassö är först ut i det svenska laget när EM inleds med dressyrprovet på torsdag. På fredag fortsätter dressyren med Johan Lundin/Major Tom och lagankaret Linda Algotsson/Stand By Me. Dessutom startar englandsbaserade Anna Hilton/Mr Dalby och Dag Albert/Midnight Blue II individuellt. På lördag rids terrängprovet och på söndag avslutas mästerskapet med banhoppning.

Regerande EM-mästarinnan Pippa Funnell, Storbritannien, är storfavorit. England väntas också dominera lagtävlingen.

Sverige har tagit lagguld två gånger tidigare, 1983 och 1993. Och Anna Hassö tycker inte att ett EM-guld är ett orimligt mål 2003. (TT)

SAXO
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons