Arenakraven kan tvinga bort KDFF

Kan Kristianstad erbjuda elitfotboll 2014? De nya tuffa arenakraven, som börjar gälla från och med nästa år, kan tvinga KDFF att flytta från stan.
– Det vore förödande för Kristianstad som idrottsstad, säger KDFF-basen Mikael Forsberg.
Sport • Publicerad 12 mars 2013
Räcker inte till. Läktaren på Vilans IP klarar inte förbundets nya arenakrav som träder i kraft 2014. Nu krävs en ny läktare för minst 1 000 åskådare under tak.
Räcker inte till. Läktaren på Vilans IP klarar inte förbundets nya arenakrav som träder i kraft 2014. Nu krävs en ny läktare för minst 1 000 åskådare under tak.Foto: 
Mikael Forsberg
Mikael ForsbergFoto: 

2014 börjar de nya arenakraven gälla för landets fotbollsarenor.

Just nu klarar som bekant varken Vilans IP eller Kristianstads IP de nya kraven och det kan få stora konsekvenser för elitfotbollen i Kristianstad om man inte lyckas hitta en snabb lösning.

Om bara nio månader träder de nya reglerna i kraft och förbundet är tydligt med att man inte delar ut några generella dispenser.

– Det finns två alternativ om arenan inte uppfyller kraven. Man kan alltid hitta en annan arena som uppfyller kriterierna, vill man inte flytta eller inte hittar någon, då är det nedflyttning som gäller, säger Raul Björk, ordförande i Svenska Fotbollförbundets anläggningskommitté, till Kristianstadsbladet.

För spel i damallsvenskan från och med 2014 kräver förbundet bland annat att det ska finnas minst 1 000 sittplatser och dessa ska vara under tak.

Dessutom finns det krav på att arenan ska vara försedd med belysning.

Vilans IP saknar i dag elljus och den gamla sittplatsläktaren med tak rymmer bara runt 150 åskådare.

Det finns många fler kriterier som ska uppfyllas, men det är här de stora insatserna behöver göras om KDFF ska finnas kvar på Vilans IP.

– Elljuset är förhållandevis ganska lätt att hantera, det är läktaren som jag ser som den stora kostnaden, det mest omfattande, säger KDFF:s ordförande Mikael Forsberg.

KDFF är inne på att riva den nuvarande sittplatsläktaren och bygga en helt ny enligt de nya arenakraven.

– Vi har ingen exakt siffra i dag på vad det skulle kosta, men vi undersöker det och ska få ett kostnadsförslag på det, säger ordföranden Mikael Forsberg.

Har ni någon plan B om det inte går att lösa i Kristianstad?

– Teoretiskt sett skulle vi kunna spela i Hällevik. Det är vår reservarena redan i dag, men det känns inte så realistiskt. Då tappar vi fullständigt vårt ursprung. Vi måste hitta en lösning här i Kristianstad, säger Mikael Forsberg.

Hotet om flytt eller nedflyttning kommer allt närmare.

Man kan tycka vad man vill om Svenska Fotbollförbundets (som i sin tur har krav på sig från Uefa) nya arenakrav, men om mindre än ett år är det en realitet.

Oavsett vad vi tycker.

– Det finns inga generella dispenser. Självklart måste vi föra en dialog med föreningarna i fall till fall. Det får ju inte heller bli en idiotbestämmelse, säger Raul Björk på Svenska Fotbollförbundet.

Mikael Forsberg:

– Det gäller nog att ha en tydlig plan att presentera för förbundet. Man måste ju också vara realistisk, jag har svårt att tänka mig att man ska flytta ner ett lag hur som helst.

Mikael Forsberg poängterar att man har ett bra snack med kommunen.

Och nyligen presenterade kommundirektören Jan Pålsson ett förslag där Vilans IP prioriteras.

– Satsningen på Vilans IP innebär att vi uppnår en rimlig situation för det allsvenska laget samtidigt som vi kortsiktigt inte behöver satsa lika stora pengar på Kristianstad IP, sa Pålsson.

Mikael Forsberg har synpunkter på Fotbollförbundets ganska tuffa krav på klubbarna i damallsvenskan.

– Jag förstår ju att förbundet har krav på sig från Uefa, men jag tycker att det är lite märkligt. Vi har ett snitt på 880 åskådare och det finns ju en baksida med en stor arena. Det vet alla som varit i Örebro och tittat på damfotboll. Vilans IP har ju en enorm charm och det var 3 000 mot Vittsjö och det var nog ingen som hade några besvär.Vilka anläggningar tycker du att kommunen borde satsa på? Kommentera nedan!

Lisa Kronnoje@kristianstadsbladet.se
Patrik Persson
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.