Arenan kan byggas ut efter jättesuccén

Slutsålda matcher i Kristianstad Arena kan vara historia. Åtminstone om den nya visionen slår in, med kapacitet för 10 000 åskådare. ”Det är nödvändigt att ta tag i det här. Det är ett akut problem, arenan är otillräcklig som den är nu”, säger IFK Kristianstads klubbchef Nikolas Larsson.
Sport • Publicerad 1 april 2014
Genom en större arena, nytt badhus, hoppbacke och hotell gör Kristianstad allvar av att samla all idrottsverksamhet på arenaområde Söder.
Genom en större arena, nytt badhus, hoppbacke och hotell gör Kristianstad allvar av att samla all idrottsverksamhet på arenaområde Söder.Foto: Foto: Sten
Framtiden. Skiss ovanifrån hur det nya området kring Kristianstad Arena kan se ut. Komplett med utbyggd arena, badhus, hoppbacke och hotell.
Framtiden. Skiss ovanifrån hur det nya området kring Kristianstad Arena kan se ut. Komplett med utbyggd arena, badhus, hoppbacke och hotell.Foto: Foto: Sten
Foto: 

Nikolas citat ovan är förstås inte taget ur luften. Han har fog för sitt påstående. 5 012 åskådare i onsdagens segermatch mot IK Sävehof var bara ännu en match i mängden där klubblaget sprängde det tak som Kristianstad Arenas officiella sida påstår gäller: 4 700 åskådare.

Men för att kunna öka arenans kapacitet till 10 000 åskådare behöver nuvarande tak tas bort och läktare och nytt tak monteras. En stor del av tyngden kan inte belasta befintlig konstruktion. För att avlasta befintlig konstruktion behövs ett stort torn, som det nya taket kommer att hänga i. Detta gav idén till ett dubbelutnyttjande av detta torn. Tornet kommer förutom att bära taket till ”Arena 10 000” också fungera som backhoppningsbacke, utsiktstorn (360 graders sikt) samt även inrymma vattenrutschkana till det nya badhuset som byggs samman med tornets fundament.

– Om nu kommunen tar tag i det här skulle vi kanske äntligen komma tillbaka som en backhopparnation. Det här skulle kunna få en ny generation att hitta tillbaka till den sporten, säger Nikolas Larsson.

Beskedet om utredningen kring nya Idrottsområde Söder – och dagens vändning i frågan– passar även in historiskt sett. Just i år är det 60 år sedan den anläggning som fanns i Tyringe från slutet av 1940-talet fram till just 1954, var verksam.

Lundström och Bergman

Då var det Tyringe Skid- och Skridskosällskap som drev anläggningen, med byggmästare Alvin Lundström och direktör Bertil Bergman som ledande i föreningen.

Hopp på 25-30 meter var möjliga den gången och backhopparna från Tyringe vann respekt i hela regionen, inklusive i Danmark, som man hade tävlingsutbyte med.

I norra Europa finns det i nuläget ingen hoppbacke av motsvarande storlek mellan hoppbacken i Garmisch-Partenkirchen och den nya hoppbacken vid Holmenkollen i Oslo, samt den i Falun.

Planen är därför att kunna locka hit sydsvenska, danska och tyska hoppare. Och redan nu har intresset spridit sig i backhopparvärlden.

Völkob imponerad

”Looks fantastic! When can we start jumping????!!!!”, skrev norsk-polske OS-trean Naj Völkob på twitter efter att skissen läckte ut.

– Och jag kan faktiskt meddela att IFK Kristianstads styrelse har fattat ett beslut om att bilda en backhopparsektion om den här visionen blir verklighet. Vi ser stora möjligheter i samarbetet mellan backhoppning och handboll, säger Larsson.

Samnyttjande är också nyckeln till projekt ”Arena 10 000”. Förutom utbyggnad av arenan och hoppbacken innehåller projektet Kristianstads nya badhus samt ett 29-våningars hotell.

Landningsgropen för hoppbacken fylls till exempel med vatten och fungerar som en utomhuspool vid badhuset på sommaren.

Hotellet, som tidigare var tänkt att ligga intill Statoils anläggning, har här funnit en plats som inte påverkas av reningsverket. Det 29 våningar höga hotellet kommer förutom 234 dubbelrum att innehålla konferensrum och restaurang. Även här är avsikten att samverka med Yllans konferensanläggning och ”Arena 10 000”.

En hemlig dröm

Bengt-Åke Kjell är kultur- och fritidschef i Kristianstads kommun. Han är förväntansfull gällande det spännande förslaget.

– Men 10 000 åskådare? Varför inte 15 000? Det gäller att sikta högt och nu har vi en chans att flyga ännu högre. Men vi får förstås inte ta oss vatten över huvudet, säger han.

Fast det han gillar allra mest med förslaget – är faktiskt backhoppningsbacken.

– Ja, jag är ju född i Ystad och det är ju ingen skidort direkt. Men att vara backhoppare är faktiskt en hemlig dröm jag har haft sedan barnsben och jag är väldigt tacksam om det här kommer att genomföras. Eddie ”The eagle” Edwards har alltid varit en idol för mig, säger Kjell om britten som blev landets förste backhoppare när han deltog i vinter-OS i Calgary 1988.

En modell över projektet kommer att finnas utställd i dag (tisdag) mellan 10.00 och 12.00 i Kristianstads Rådhus nya foajé vid Stora Torg. Då ges också tillfälle att lämna synpunkter till de ansvariga.

Fotnot: April, april - artikeln ovan är ett aprilskämt.

Maria Sällberg
Carl-Johan Liljedahl
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.