Artursson hoppas på tystnad i Globen

ISHOCKEY Det finns Färjestadsspelare som hatar att möta Djurgården i Globen. Som fruktar storleken. Som dukar under av publiktrycket och atmosfären. Och så finns det spelare som Greger Artursson, 29. För honom är minnesbilden av Globen ögonblicket då alla tystnade. –Det var en märklig känsla, säger Artursson och river sig i det mörkblonda, kortklippta håret efter fredagens lätta träningspass i Färjestads ishall.
Sport • Publicerad 7 april 2001
Trivs i Globen. Färjestads Greger Artursson gillar att möta Djurgården och han har inget emot att sänka dem igen i Globen. Bild: SCANPIX
Trivs i Globen. Färjestads Greger Artursson gillar att möta Djurgården och han har inget emot att sänka dem igen i Globen. Bild: SCANPIXFoto: 

Det är ett par dagar kvar till den fjärde SM-finalen i ishockey, i Stockholm på söndag – men det är en annan match och en annan dag han talar om.

Bilden av vad som hände i Globen på påskdagen den 12 april 1998 är något som Artursson alltid bär med sig.

–Det finns nånstans där inne, säger han och slår samtidigt sin näve lätt mot bröstkorgen.

–Ibland tänker jag inte alls på det, men ibland blir det lite mer – om det är någon som påminner mig.

Det är det nu, och det är fullt naturligt. En ny finalserie i Karlstad och Globen har tvingat Artursson att kombinera livet i nuet med en tillbakablick i det förflutna. När det blev klart att Färjestad och Djurgården, precis som 1998, skulle mötas i SM-finalerna gick han hem, rotade i sina lådor och hittade ett videoband med etiketten ”DIF–FBK, femte finalen 1998”.

Han tryckte på play, lutade sig tillbaka och gillade vad han fick se, men framför allt vad han fick höra.

Eller rättare, vad som aldrig hördes.

–Publiken, säger Artursson.

–Jag minns att jag tänkte ”oj, så tyst det blev”.

13 850 åskådare i Stockholm hade precis fått se Artursson bryta ett uppspel, åka igenom mittzonen längs vänsterkanten och dundra iväg ett slagskott som gick mellan benen på Tommy Söderström och avgjorde den femte och sista finalen i sudden death.

Målet var Arturssons första och enda i slutspelet, och gav Färjestad guldet. Nu aspirerar Artursson på en ny huvudroll i en ny video.

–Jag hoppas att jag får avgöra hela finalserien, säger han – men kastar sekunden senare in ytterligare en replik:

–Men det spelar egentligen ingen roll. Vem som helst får göra det avgörande målet.

Sett till de båda hemmamatcherna i Karlstad – 4–1 i lördags och 6–2 på torsdagen – borde Färjestad vara storfavoriter att ta hem finalserien.

Så är det inte.

För nästan lika överlägsna som FBK varit på sin hemmais var Djurgården i den andra finalen i Globen i måndags (4–0) – och Färjestad har inte slagit Djurgården i Globen sedan den femte kvartsfinalen i fjolårets SM-slutspel.

Den matchserien vann stockholmarna ändå med 4–3, och i år har Djurgården vunnit samtliga tre möten med Färjestad i Globen. Greger Artursson rycker på axlarna.

–Inför fjolårets kvartsfinaler hade vi inte tagit en enda poäng mot dem i serien, men vann två matcher i Globen och tvingade dem till en sjunde och avgörande match.

–Det är Djurgården som har pressen på sig att vinna, inte vi. Det är därför Artursson säger att han ser fram emot final nummer 4 och 5, som båda spelas i Stockholm.

Globens storlek.

Trycket.

Atmosfären.

Artursson fruktar inget av dem.

Men han älskar tystnaden – och skulle ge mycket för att få uppleva den igen.n

Av Jakob Sillén, TT
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.