Aspnäs knall – ett EM-brons

16-åriga Åhustjejen Elin Aspnäs svarade för en knallsensation när ponny-EM avslutades i Avenches i Schweiz.
Sport • Publicerad 28 juli 2008

Hon tog nämligen en oväntad bronsmedalj på 12-årige valacken Tim, den första svenska dressyrmedaljen på ponnysidan på 21 år. Men det blev en lång väntan också för Elin och Tim i deras sista internationella tävling tillsammans. Efter SM om knappa två veckor tar de båda förväl av varandra. Tim är nämligen såld till en danska.

För Elin handlar det närmast om att sadla om, till stor häst.

- Vilken fantastisk avslutning med Tim på utländsk mark, menade Elin Aspnäs när det första segerruset dämpats något. Jag är överlycklig! Hade som första mål här i Avenches att nå finalen, som andra en plats bland de nio främsta - var tia på ponny-EM förra året. Att ta medalj låg långt bortom allt realistiskt tänkande!- Jag startade finalen som tvåa. Det blev en kanonritt, utan minsta miss. Har haft Tim i knappt två år och detta var den i särklass bästa ritten. Jag tog visserligen ledningen med klar marginal, men hur länge skulle detta räcka? Tio minuter, tjugo, en halvtimme. Jag behöll faktisk guldläget i klassen en dryg timme, säger hon.

Storfavoriten Sönke Rothenberger, Tyskland kom sedan in på banan, som elfte startande av femton. Hon infriade sitt favoritskap och tog en överlägsen ledning. Men ännu återstod två tyska, ett danskt och ett holländskt ekipage. Danskan Nanna Skodborg Merrald, som vann nordisk-baltiska mästerskapen för en månad sedan, där Elin Aspnäs var trea, var första startande efter Sönke Rothenberger.

- När Nanna Skodborg Merrald med D-ponny Centrum också var klart (0,55 procent) efter mig, var jag ju ett lite steg närmare pallen. I NM var jag halvannan procent efter Nanna, nu klart före. Men ännu återstod två tyska ryttare, som legat på toppfemlistan i båda tävlingarna före finalrundan.

Elin Aspnäs höll dock sin andraplats, ända till sista startande, holländskan Antoinette te Riele med Golden Hill.

- När Antoinette kom in på banan handlade det om silver eller brons för min del, en medalj var redan säkrad. Egentligen hade jag med råge överskrivit alla realistiska förväntningar redan, befann mig i ett segerrus.

- Har egentligen inte hunnit fatta det hela. Vi kommer att fira det med lite "skumpa". Men då måste pappa först köpa en flaska - den fanns inte i bagaget.

En som också var mycket nöjd med första dressyrmedaljen på 21 år var ponnylandslagets nye grenledare Anders Jonsson.

- Elin har svarat för en fantastisk prestation, långt över all förväntan. En bättre start kunde jag knappast fått med detta fantastiska dressyrlag.

Leif Flintvall
Så här jobbar Kristianstadsbladet med journalistik: uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.